GJESTEGÅRD: Denne tidligere gjestegården i Øvre Eiker ble kjøpt av Hells Angels i 2000 for 1,8 millioner. Foto: NRK Brennpunkt
GJESTEGÅRD: Denne tidligere gjestegården i Øvre Eiker ble kjøpt av Hells Angels i 2000 for 1,8 millioner. Foto: NRK BrennpunktVis mer

Tre av fire Hells Angels-medlemmer straffedømte

Men besitter eiendommer for titalls millioner. NRKs brennpunkt med avslørende dokumentar i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I en Brennpunkt-dokumentar som sendes på NRK i kveld, avdekkes det flere hittil ukjente forhold rundt den omstridte motorsykkelklubben Hells Angels (HA), som har baser i flere norske byer.

En oversikt utarbeidet av Brennpunkt over de 97 norske medlemmene viser 47 av 75 fullverdige medlemmer har dommer mot seg. Av såkalte «hangarounds» og «prosopects», altså personer som ønsker medlemskap, har 14 av 24 fått dommer.

25 mill for hus
Ifølge politiet er det totalt 113 personer involvert i den norske avdelingen av Hells Angels, som også har ansvaret for å følge opp Island. Hele tre av fire er straffedømte.

Kripos, som har det nasjonale etterretningansvaret overfor den kriminelle delen av MC-miljøet i Norge, mener de store eiendommene gjør klubbene i stand til å lage lovlige fasader for å skjule kriminalitet.

- Flere uten sykkel
- At klubbene eller enkeltindivider invester i utelivs- og transportbransjen med kriminelle penger er en trend vi se fra Europa og i økende grad i Norge, sier sjef for den taktiske etterforskningsavdelingen, Atle Roll-Mathisen til Dagbladet.

4,5 MILLIONER: Hells Angels' tilholdssted på Jæren utenfor Stavanger er verdsatt til 4,5 millioner. Politiet har beslaglagt våpen, narkotika og tyvegods i huset. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
4,5 MILLIONER: Hells Angels' tilholdssted på Jæren utenfor Stavanger er verdsatt til 4,5 millioner. Politiet har beslaglagt våpen, narkotika og tyvegods i huset. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Hells Angels eier eiendommer over hele landet verdt titalls millioner av kroner. De brukes til leiligheter, klubb- og kontorlokaler og festing. Den mest verdifulle, eiendommen «Trolla Bruk» i Trondheim, er i mange år forsøkt solgt for rundt 25 millioner kroner.

Blant annet er Hells Angels talsmann, Rune Olsgaard (47), deleier og styreleder i eiendomsselskapet Capitol Eiendom AS. Selskapet har adresse i Strømsveien 222, hos motorsykkelklubben.

Eiendomsselskap Medeier er Arne Vorkinslien (46), som i 2001 ble dømt til 16 års fengsel for smugling av 100 kilo amfetamin til Norge.

MILLIONVERDIER: Hells Angels hus på Alnabru ble kjøpt for 1,2 millioner i 1996. I dag er eiendommen trolig langt mer verdt. På innsiden av huset har politiet flere ganger beslaglagt store verdier, i form av narkotika. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX
MILLIONVERDIER: Hells Angels hus på Alnabru ble kjøpt for 1,2 millioner i 1996. I dag er eiendommen trolig langt mer verdt. På innsiden av huset har politiet flere ganger beslaglagt store verdier, i form av narkotika. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Denne typen virksomhet danner en legal side mot samfunnet, sier Roll-Mathisen.

Politiet mener rekrutteringen til klubbene bærer stadig mindre preg av interesse for motorsykler. Fotsoldater hentes inn for å vokte lokale interesser i områder med rivalisering.

TROMSØ: Dette huset i Tromsø ble kjøpt i 2008 av to HA-medlemmer og brukes til klubblokaler. Prisen var tre millioner. Foto: NRK
TROMSØ: Dette huset i Tromsø ble kjøpt i 2008 av to HA-medlemmer og brukes til klubblokaler. Prisen var tre millioner. Foto: NRK Vis mer

«Streetcrew»Snittalderen på medlemmene og rekruttene er rundt 40 år, men langt lavere blant den siste gruppen isolert, viser utregninger Dagbladet har gjort.

- HA setter opp flere «streetcrew», som består av yngre menn som først og fremst har en lav terskel for bruk av vold, sier Roll-Mathisen.

- Blir det lettere å argumentere for forbud, ved å stemple de kriminelle MC-klubbene som «kriminelle organisasjoner» - og ikke interessegrupper for motorsykkelentusiaster?

PANTSATT FOR TO MILLIONER: Inngangen til MC-klubben Renegades som er til opptaksprøve i Hells Angels.
PANTSATT FOR TO MILLIONER: Inngangen til MC-klubben Renegades som er til opptaksprøve i Hells Angels. Vis mer

- Nei, jeg mener ikke det er kurant å forby dem. Vi ønsker et åpent samfunn, sier Roll-Mathisen.

Flere metoderPolitiet mener de kriminelle gjengene i hovedsak jobber med narkotikaomsetning og torpedooppdrag.

- Dette gjenspeiles i straffene, sier Roll-Mathisen.

Han mener flere deler av samfunnet bør gjøre mer for å bistå politiet:

• NAV har flere MC-gjengmedlemmer gående på ulike trygdeordninger.
• Utelivsbransjen kan nekte uniformert gjester adgang.
• Kommuner kan vanskeliggjøre etablering av klubber og lokaler.
• Forsikringsselskapene kan nekte å tegne avtaler om medlemmers sykler eller hus.

- De kriminelle klubbene er et samfunnsproblem. Kommunene må tørre å si det de mener. Når den langsiktige strategien deres er å spille på frykt og opptre i flokk uniformert, så håper vi utesteder avviser folk med merker i døra, sier Roll-Mathisen.

Avviser- Politiets tall er bare tull. Vi har jo flere avdelinger som ikke har straffedømte medlemmer, sier Hells Angels' talsmann i Norge, Rune Olsgaard.

- Bekymrer det deg at så mange medlemmer er straffedømte?

- Nei, dette svarer vi ikke på. Vi har ingen kommentar til denne saken, sier Olsgaard.

INGEN KOMMENTAR: Talsmann Rune Olsgaard. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
INGEN KOMMENTAR: Talsmann Rune Olsgaard. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer