GOD TONE: Jo nærmere grensa mot Russland, desto mer vil folk i nord ha bedre tone mellom Norge og Vladimir Putins Russland. Foto: Reuters / NTB scanpix
GOD TONE: Jo nærmere grensa mot Russland, desto mer vil folk i nord ha bedre tone mellom Norge og Vladimir Putins Russland. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Tre av fire i Nord-Norge vil ha bedre tone med Russland

76 prosent av nordledninger mener norske myndigheter må gjøre mer for å bedre forholdet til Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo nærmere grensa til Russland folk bor, desto sterkere blir støtten til at myndighetene i Norge må forbedre det anstrengte forholdet landene imellom.

I en undersøkelse Sentio har gjort for Klassekampen blant 1500 innbyggere i Nord-Norge, svarer 76 prosent av de spurte at norske myndigheter må̊ gjøre mer for å bedre forholdet til Russland. I Finnmark, som har grense til Russland, er dette oppfatningen blant 81 prosent.

På det storpolitiske plan er det sanksjoner og ordkrig mellom Norge og Russland. Fredag beskrev den russiske ambassaden forholdet mellom landene som «ikke holdbart».

Ifølge undersøkelsen øker bekymringen for forholdet til Russland noe med alderen. Ikke uventet er det flere på venstresiden politisk som ønsker at myndighetene må gjøre noe med situasjonen. 74 prosent av Ap-velgerne etterlyser at noe må̊ gjøres, mot 84 prosent av SV-velgerne og 91 prosent av Rødt-velgerne. I sentrum vil 85 prosent av KrF-velgerne og 72 prosent av Venstre-tilhengerne ha et bedre forhold. Undersøkelsen ble tatt opp i slutten av desember 2016.Blant høyrevelgerne krever 75 prosent innsats fra politikerne.

(NTB)