Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre av fire kan tenke seg miljøbil

En rykende fersk undersøkelse avslører økende interesse for miljøsnillere biler hos nordmenn. Men prislappen avgjør valget.

 POPULÆR: Den miljøprofilerte Blue Motion-utgaven med redusert forbruk og CO2-utslipp er i dag bestselgeren i Passat-familien.  Foto: Are Borgir
POPULÆR: Den miljøprofilerte Blue Motion-utgaven med redusert forbruk og CO2-utslipp er i dag bestselgeren i Passat-familien. Foto: Are Borgir Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av Are Borgir.
Tre av fire bilister vil gjerne kjøpe en mer miljøvennlig bil når de skal bytte ut den de har i dag. Miljøbilens prislapp avgjør imidlertid valget.

Dette går fram av en undersøkelse fra forsikringsselskapet TrygVesta. Bak undersøkelsen som ble gjennomført i slutten av juni står Respons Analyse.

Overraskende svar
—Vi har en stund vært aktivt med i flere klima- og miljøprosjekter, så vi fant det naturlig å sjekke miljøinteressen blant bilkundene, forteller pressetalsmann Roald Stigum Olsen i TrygVesta.

— Flere svar overrasket oss, ikke minst at de mer voksne er vel så opptatt av miljø i bilsammenheng som de unge, opplyser Stigum Olsen.

—Kanskje strekker miljøengasjementet hos mange yngre seg til lommeboka, og stopper der. Miljø er i dag helt klart noe som fenger mer og mer i bredere aldersgrupper.

Grønne valg
Undersøkelsen viser at den eldste, og ofte den roligste delen delen av befolkningen, også er engasjert i miljø og klima, og er opptatt av å gjøre grønnere bilvalg.

Hele 81 prosent av de spurte over 60 år var interessert i å kjøpe en mer miljøvennlig bil. Bare tre prosent var uinteressert.

HYBRID-SUKSESS: Nye Toyota Prius er en suksess allerede før den er introdusert i Norge. 600 nordmenn har bestilt miljøbilen uten å ha sett den.
HYBRID-SUKSESS: Nye Toyota Prius er en suksess allerede før den er introdusert i Norge. 600 nordmenn har bestilt miljøbilen uten å ha sett den. Vis mer

Aldersgruppen 30 år og under var langt mindre opptatt av å skaffe seg en grønnere bil. 20 prosent av de unge var helt uinteressert, mens 52 prosent ville vurdere det. Det siste er langt færre enn blant 60-åringene.

Lavere pris
På spørsmål om hva som ville avgjøre et framtidig miljøbilvalg, svarte fire av 10 at lavere prislapp ville bety mest. Aldersgruppen 30 til 44 var mest opptatt av pris, og kvinner mer enn menn.

21 prosent av alle i rapporten mente også at billigere miljøvennlig drivstoff ville innvirke på deres bilvalg, og 17 prosent sa at mer tilgjengelig miljødrivstoff ville ha betydning.

13 prosent av de spurte mente at sikrere miljøbiler ville ha positiv innflytelse på deres valg, mens 12 prosent mente at billigere forsikring var viktig for miljøbiler.

Belønning
Informasjonsdirektør hos Volkswagen, Paul Hegna, sier til Dagbladet at det helt klart må ligge en økonomisk belønning i å velge miljøsnillere biler.

—En miljøprofilert bil må koste mindre enn en ordinær bil hvis politikerne ønsker en grønnere trafikk. I tillegg må miljøbilen være trafikksikker, og dekke normalfamiliens transportbehov
.
Hegna bekrefter at flere og flere bilkunder nå gjør mer miljørettede valg — den mest solgte Passat-modellen i landet er eksempelvis en såkalt Blue Motion-utgave med redusert utslipp og forbruk.

LUXUS:Hybrid. Lexus LS600H. gir konger og kakser bedre samvittighet.  Foto: ARE BORGIR
LUXUS:Hybrid. Lexus LS600H. gir konger og kakser bedre samvittighet. Foto: ARE BORGIR Vis mer
HYBRID HONDA:  Insight er navnet til denne Hondaen med hybrid motorisering
HYBRID HONDA: Insight er navnet til denne Hondaen med hybrid motorisering Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media