Tre av fire kvinner voldtatt

En undersøkelse fra Liberia viser skremmende tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre av fire kvinner i Liberia har blitt voldtatt, skriver britiske Independent i dag. Tallene er basert på en undersøkelse blant kvinner i seks av landets femten distrikter, og presenteres av Dfid, den britiske regjeringens utviklingsdepartement, i dag.

Hver uke rapporteres det åtte voldtekter i det afrikanske landet. Ved den internasjonale hjelpeorganisasjonen Merlins klinikker får de inn mellom ett og fire voldtatte barn i måneden.

De høye tallene er dels en følge av 14 år med borgerkrig og rettsløshet, hvor soldaters seksuelle overgrep ble daglig kost. Men voldtekt grunnes også i gammel overtro.

Overtro

Merlin har vært til stede i Liberia siden 1997. De rapporterer at barn rammes spesielt hardt av seksuelle overgrep, og at ofrene kan være helt ned i tre-årsalderen.

- Nærmere 50 prosent av rapporterte voldtekter her gjelder barn under 12 år, sier Claire Barker, helsekoordinator for Merlin, til Independent.

Hun understreker at det er store mørketall, og at flertallet av voldtektsakene trolig ikke når deres klinikker.

- Folk er lite villig til å rapportere voldtekter, på grunn av skammen som følger med. Og om de velger a anmelde det, har de gjerne ikke råd til å ta saken opp i retten, forteller Barker.

Hun forteller at voldtekt fra gammelt av er blitt sett som et virkemiddel for de som er ute etter maktposisjoner i samfunnet.

VOLDTATT: En undersøkelse blant kvinner i Liberia viser at tre av fire har blitt voldtatt. Kula, 47, er et av ofrene av den skremmende statistikken. Foto: AP/ SCANPIX
VOLDTATT: En undersøkelse blant kvinner i Liberia viser at tre av fire har blitt voldtatt. Kula, 47, er et av ofrene av den skremmende statistikken. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

- Det er tradisjonelt en overbevisning om at det å voldta en jomfru vil gi deg økt makt, sier hun.

Lang prosess

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf har lovet å slå hardt ned på voldtekter. Afrikas første kvinnelige president har utpekt en «kjønnsminister», og fikk i desember i fjor igjennom en lov som forbyr gruppevoldtekt. Inntil noen måneder siden var ikke dette straffbart.

Ernest Gaide fra den internasjonale utviklingsorganisasjonen ActionAid berømmer presidenten for engasjementet, men mener reel endring vil ta lang tid.


- Å innføre disse lovendringene betyr at et dysfunksjonelt rettssystem må transformeres. For å få gjennomført dette trenger regjeringen politisk og økonomisk støtte fra det internasjonale samfunnet, sier Giade til nyhetsbyrået
IPS.

ActionAid la nylig fram sin rapport om overgrep mot kvinner i Liberia i forbindelse med en to uker lang konferanse som nå pågår i FNs kommisjon for kvinners levekår, UNCSW.

Kvinnekroppen en slagmark

FNs utviklingsfond for kvinner, UNIFEM, og UNICEF, FNs hjelpeorganisasjon for barn, mener verdenssamfunnet svikter i kampen mot seksuelle overgrep. Kun 104 av 192 land i verden har kriminalisert voldtekt innen ekteskapet. Og i de landene som har lover som dekker seksuelle overgrep, er ikke håndhevingen av lovverket tilstrekkelig, mener organisasjonene.


- Ingen, inkludert FN selv, gjør nok for å endre den forferdelige situasjonen. Vi behandler ikke voldtekt som et lovbrudd, sier Rima Salah, visedirektør i UNICEF ifølge
Reuters.

UNIFEMs direktør Noeleen Heyzer mener voldtekt benyttes som en del av krigføringen, og at den volden kvinner merker på kroppen i fredstid eksploderer i omfang i krigssituasjoner.


- Kvinners og jenters kropp har blitt en slagmark, sier Heyzer.

Salah mener voldtekt er blitt et strategisk våpen.

- Seksuelle overgrep er et våpen, en del av krigføringen. Det brukes strategisk for å ydmyke hele samfunn, og bryte ned fellesskapets livsgrunnlag. Jeg har sett dette i Liberia, Sierra Leone, Congo og Darfur, sier Salah.

Ifølge Sky News ønsker FNs sikkerhetsråd nå å inkludere bevis om seksuelle overgrep mot kvinner og barn i rapporter om folkemord og i rettsforfølgelser av krigsforbrytere.

DEMONSTRERER: Liberianske kvinner krever en stans i krigføring og overgrep.
NY LOVGIVNING: Liberias president kriminaliserte gjengvoldtekt i desember.
VOLDTEKT SOM VÅPEN: UNIFEMs direktør Noeleen Heyzer mener kvinnekroppen er blitt en slagmark.