Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre av fire mener Norge bør kutte mer klimagassutslipp

Det viser fersk meningsmåling utført for Kirkens Nødhjelp.

MENNESKESKAPT: Avskoging av regnskog er den nest største kilden til menneskeskapte klimagassutslipp. I indianerreservatet Apiwtxa ved Acre bor ashaninka-indianerne. Urbefolkningens levesettet trues av avskogingen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MENNESKESKAPT: Avskoging av regnskog er den nest største kilden til menneskeskapte klimagassutslipp. I indianerreservatet Apiwtxa ved Acre bor ashaninka-indianerne. Urbefolkningens levesettet trues av avskogingen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 71 prosent av befolkningen synes Norge bør gjøre mer for å kutte klimagassutslippene.

Det viser en fersk meningsmåling som Opinion har utført på oppdrag av Kirkens Nødhjelp.

Åtte prosent er helt uenige i at vi bør gjøre mer enn i dag, mens 12 prosent er delvis uenige.

Ikke god jobb Bare fire prosent er helt enig i påstanden om at regjeringen gjør en god jobb på klimafeltet, 23 prosent er delvis enig, mens til sammen 55 prosent er uenige.

- Dette er klar tale til klimaminister Tine Sundtoft når hun nå forhandler i Lima, sier Ingrid Næss-Holm, klimarådgiver i Kirkens Nødhjelp.

- Det viktigste vi kan lese ut av Opinion-målingen er at det store flertallet mener at Norge bør gjøre mer. Gjennomgående ønsker folk en større offensivitet i klimatiltakene.

Svarene kan tolkes som en kritikk av regjeringens klimapolitikk, men først og fremst gir målingen regjeringen og de øvrige partiene støtte i å gjøre mer — et positivt push, sier Næss-Holm.

Rettferdig Opinion-tallene viser at 52 prosent mener at Norge bør gjøre mer for å kutte utslipp enn andre land, 37 prosent er uenig.
62 prosent mener at Norges klimaansvar øker fordi vi er et rikt land, 29 prosent er uenige.

- Skal vi få en god avtale i Paris neste år, er det viktig å komme et skritt videre i Lima. Det er avgjørende at avtalen ikke bare er ambisiøs nok til å redusere klimagassutslippene nok til å unngå de farligste klimaendringene.

Den må også være rettferdig slik at de med størst ansvar og mulighet også gjør mest, sier klimarådgiver Ingrid Næss-Holm.

Lovende - Mange tenker «Hvis ikke Norge klarer det, hvem kan da?» Leverer vi ikke på både kutt hjemme og finansiering, risikerer vi å sette lista lavt for de andre aktørene i forhandlingene, sier hun.

- Snart skal Norges mål for 2030 vedtas. At en så stor del av Norges befolkning mener at Norge bør gjøre mer enn i dag for å kutte klimagassutslipp, er lovende.

Det gir håp at så mange ønsker en bedre klimapolitikk. Politikerne kan ikke se bort fra dette, sier Ingrid Næss-Holm.

Flott å se - Norsk klimapolitikk framstilles alt for ofte som at gode tiltak alltid er noe som kommer på trass av velgernes ønsker, da er det flott å se slike undersøkelser som viser at det norske folk faktisk er opptatt av klima og krever handling, sier Torgeir Vestre i Natur og Ungdom. - Vi håper klima- og miljøminister Tine Sundtoft og resten av regjerina tar til seg disse tallene.Om man skal løse klimakrisa trengs mer enn bare store ord.

At Sundtoft sitter i Lima nå og forhandler har lite å si dersom det ikke fører til konkrete tiltak i Norge. For å kutte utslipp her hjemme må vi få ned antall biler på norske veier, få en større satsing på fornybar energi, og ikke minst begynne utfasinga av norsk oljevirksomhet, sier Torgeir Vestre.