Tre av fire pleie- og omsorgsansatte jobber deltid

I halvparten av landets kommuner jobber tre av fire pleie- og omsorgsansatte deltid, ifølge en rapport fra stiftelsen Fafo. KS vil ha fortgang i arbeidet med å innføre flere heltidsstillinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kommunesektoren er den eneste sektoren i Norge der flertallet jobber deltid, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS til Dagens Næringsliv.

Rapporten «Hvordan kan kommunene tilby flere heltidsstillinger» er utarbeidet av Fafo-forsker Leif E. Moland og Ketil Bråthen for kommunenes arbeidsgiverforening KS.

Halvparten av kommunene Gjennomsnittlig jobber 42 prosent av de ansatte i pleie- og omsorgssektoren i full stilling eller har flere stillinger som til sammen utgjør en hel stilling.

Store kommuner som Oslo og Bærum har forholdsvis lav andel deltid, noe som bidrar til å trekke gjennomsnittet ned. I halvparten av kommunene er deltidsandelen høyere enn 75 prosent. I Aremark i Østfold er deltidsandelen over 90 prosent.

Ifølge rapporten skyldes den høye deltidsandelen en 25 år gammel praksis som går ut på at ansatte ikke skal jobbe oftere enn hver tredje helg.

De kommunene som har flest ansatte på heltid utmerker seg med at de oftere har prøvd ut tiltak knyttet til helgeturnus, langturnus og økt grunnbemanning.

Samarbeid Administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS sier at rapporten dokumenterer at problemet med mange deltidsansatte har sammensatte årsaker.

Hun vil ha fortgang i arbeidet med å finne løsninger og har invitert Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund til møte etter at årets tariffoppgjør er over.

- Vi er enige om at det er altfor mye deltid og altfor lite heltid i pleie- og omsorgssektoren, og at dette forringer kvaliteten på tjenestene. Da har vi en felles plikt til å finne varige løsninger, sier Vågeng.

(NTB)