Arkivfoto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
Arkivfoto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

Tre av fire sier nei til fastlegers reservasjonsrett

Det viser en ny måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

74,4 prosent av befolkningen er motstandere av regjeringens forslag om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort, viser en måling.

16,9 prosent av de spurte mener legene bør få en slik mulighet, mens 8,7 prosent vet ikke, viser målingen som Sentio Research har laget for Klassekampen.

Selv om motstanden er aller størst blant velgerne til de tidligere regjeringspartnerne SV (96,1 prosent), Ap (86,8 prosent) og Sp (86,1 prosent), er også et klart flertall av regjeringens velgere mot forslaget. 74,6 prosent av Høyres velgere sier nei, mens 74,3 prosent av Frps velgere gjør det samme.

I Venstre er motstanden 79,2 prosent, mens KrFs velgere er de eneste som i stor grad støtter helseminister Bent Høies (H) omstridte forslag. Bare 11,3 prosent av de spurte KrF-velgerne er motstandere av forslaget. 85,6 prosent av partiets velgere støtter forslaget.

- Undersøkelsen bekrefter det flere lignende undersøkelser har vist. Dette er et omdiskutert forslag som nå er på høring, skriver Høie i en epost til avisen.

Høie mener bråket rundt forslaget skyldes dårlig kommunikasjon, og argumenterer med at forslaget først og fremst er ment å rydde opp i dagens regelverk. Høringsfristen for forslaget er satt til 30. april.

(NTB)