Tre av fire som anmelder politiet for vold står alene

Må betale bistandsadvokat av egen lomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

74 prosent av dem som anmelder politiet for vold, har ikke advokat. Både politikere og jurister tar til orde for å sikre dem rett til advokatbistand.

Fornærmede som anmelder politiet for straffbare forhold, står alene mot et system hvor nær alle politifolk frifinnes, skriver Dagsavisen.

De fleste må i praksis betale for advokatbistand av egen lomme, eller søke bistand av Fri Rettshjelp dersom de ønsker å forfølge en henleggelse.

Samtidig viser en oversikt fra Spesialenheten for politisaker at antall anmeldelser mot politifolk har økt fra 1.095 i 2009 til 1.247 i fjor. Bare 36 av 1.233 behandlede anmeldelser i fjor førte til forelegg eller tiltale.

Sentrale justispolitikere og strafferettsjurister mener tiden er inne for å vurdere en lovfestet rett til bistandsadvokat i politiovergrepssaker som anmeldes til, og som etterforskes av, Spesialenheten.

- Forslaget om å sikre rett til advokatbistand er veldig bra og etter min mening helt nødvendig. Dette vil være et viktig bidrag til å sikre at de som kan være ofre for politivold, får fremmet saken i tilstrekkelig bredde, og styrker deres mulighet til å kunne klage på en uriktig avgjørelse, sier advokat Frode Sulland til avisen.

(NTB)