Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre av fire sover med mobilen

Ny undersøkelse avslører ditt avhengighetsforhold til smarttelefonen.

I SENGA:  Liv Ingeborg Østebrød (21) (f.v.), Mathilde Jerivervi (21), Kristine Tollheim (21) og Brit Hådne (20) har alle med mobilen i senga. Mens Mathilde og Kristine bruker mobilen til Facebook, nyheter, skolearbeid gjennom fronter og for å laste ned skoleoppgaver, bruker Liv og Brit bruker mobilen i hovedsak til sms og ringing. Jentene forteller at de som regel har mobilen på seg hele dagen, og anslår at de sjekker mobilen en gang i timen.
- Av og til, når jeg har vært på Facebook for mye føler jeg at jeg blir asosial, sier Kristine. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I SENGA: Liv Ingeborg Østebrød (21) (f.v.), Mathilde Jerivervi (21), Kristine Tollheim (21) og Brit Hådne (20) har alle med mobilen i senga. Mens Mathilde og Kristine bruker mobilen til Facebook, nyheter, skolearbeid gjennom fronter og for å laste ned skoleoppgaver, bruker Liv og Brit bruker mobilen i hovedsak til sms og ringing. Jentene forteller at de som regel har mobilen på seg hele dagen, og anslår at de sjekker mobilen en gang i timen. - Av og til, når jeg har vært på Facebook for mye føler jeg at jeg blir asosial, sier Kristine. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre av fire personer mellom 18 og 30 år tar med mobilen i senga, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av IT-selskapet Cisco.

Selskapet spurte 1800 studenter og IT-profesjonelle fra 18 land om deres bruk av mobilen og internett.

Av disse starter 90 prosent dagen med å sjekke sms, e-post og sosiale medier, gjerne før de forlater senga.

Deretter fortsetter dagen for 30 prosent av de spurte ved at de sjekker mobilen på badet. Halvparten  bruker så mobilen ved matbordet, og 63 prosent sjekker deretter mobilen mens de er ute og går.

MOBILFEST:  Cathrine Andersen (29) sier at hun bruker mobilen hele dagen, til sms, ringing, instagram, Facebook og e-post. Hun er en av dem som beholder mobilen i veska ved matbordet, men har den med i senga. - Av og til føler jeg at jeg tukler altfor mye med mobilen, men jeg har ikke laget noen begrensinger på det.  Jeg er stylist så jeg blir inspirert av å se andres bilder, og jeg liker å holde meg oppdatert gjennom mobilen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MOBILFEST: Cathrine Andersen (29) sier at hun bruker mobilen hele dagen, til sms, ringing, instagram, Facebook og e-post. Hun er en av dem som beholder mobilen i veska ved matbordet, men har den med i senga. - Av og til føler jeg at jeg tukler altfor mye med mobilen, men jeg har ikke laget noen begrensinger på det. Jeg er stylist så jeg blir inspirert av å se andres bilder, og jeg liker å holde meg oppdatert gjennom mobilen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

I løpet av en dag oppgir 22 prosent at de sjekker mobilen minst hvert tiende minutt.

- Limt til mobilene - Vanlige telefoner er mer eller mindre borte i dag. Smarttelefoner blir brukt for å holde seg oppdatert, lese nyheter og være på sosiale medier. Det brukes for å både få og sende informasjon. Summen av dette fører til at man blir limt til mobilene, sier Tor W. Andreassen, professor i markedsføring ved Handelshøgskolen BI.

Han forsker på tjenesteinnovasjon og teknologi, og forklarer nordmenns omgang med mobiler slik:

-  Lyder fra for eksempel Facebook eller mail trigger hjernen som nå er blitt nysgjerrig på å lese meldingen. Det å bli sett av andre utløser velferdshormonet dopamin i hjernen. Over tid og repitisjon lærer mobilbrukere  hjernen at den får belønning, og det kan hos noen utvikle seg til avhengighet.

Ifølge Ciscos undersøkelse oppga 94 prosent at de hadde en tvangsmessig trang til å sjekke mobilen. 42 prosent føler abstinenser og engstelse dersom de ikke hadde kontinuerlig tilgang til mobilen.

ULIKT MOBILFORHOLD:  Hanna Andersen (20) (f.v) og Julie Chantal (21) bruker begge smarttelefoner. Mens Hanna bruker mobilen til Facebook og Instragram, sjekker Julie bare mobilen morgen og kveld, noe hun forklarer med et kjølig forhold til teknologi. Begge har med mobilen i senga. - Glemmer jeg den hjemme får jeg abstinenser, jeg er avhengig, sier Hanna, som mener bruken ikke går ut over andre gjøremål.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ULIKT MOBILFORHOLD: Hanna Andersen (20) (f.v) og Julie Chantal (21) bruker begge smarttelefoner. Mens Hanna bruker mobilen til Facebook og Instragram, sjekker Julie bare mobilen morgen og kveld, noe hun forklarer med et kjølig forhold til teknologi. Begge har med mobilen i senga. - Glemmer jeg den hjemme får jeg abstinenser, jeg er avhengig, sier Hanna, som mener bruken ikke går ut over andre gjøremål. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Mobilen er det siste vi sjekker om kvelden og det første vi ser om morgenen. Vi har på lyden i tilfelle det kommer en beskjed om natta. I tillegg til dopamin-belønningen har vi en underliggende frykt for å ikke være med i sosiale sammengenger, spesielt unge. For dem sier det sosiale nettverket noe om «who´s hot and who`s not», og det gjør at man hele tiden er ved mobilen for å motta og gi oppdatteringer, sier Andreassen.

Nedsatt konsentrasjon Av undersøkelsen gikk det også fram at 60 prosent ønsker at de er mindre avhengige av mobilen, men at de uansett følte det var verdt det fordi de holdt seg oppdatert.

Bare 12 prosent mente det var uproblematisk å sjekke mobilen ofte.

- Undersøkelsen viser at er viktig at vi lærer oss å ta kontroll over vår egen tilgjengelighet og å sette grenser for når og hvordan vi vil respondere, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge.

Andreassen mener den konstante tilgjengeligheten har negative konsekvenser.

BELØNNENDE MOBILBRUK:  Tor W. Andreassen, professor i markedsføring ved Handelshøgskolen BI, mener mobilbrukere kan utvikle avhengighet over tid ved mye repetisjon av av bruk, slik at hjernen lærer at kontakt er belønnende. Foto: BI
BELØNNENDE MOBILBRUK: Tor W. Andreassen, professor i markedsføring ved Handelshøgskolen BI, mener mobilbrukere kan utvikle avhengighet over tid ved mye repetisjon av av bruk, slik at hjernen lærer at kontakt er belønnende. Foto: BI Vis mer

- Ved å alltid være på nett blir hukommelsen og konsentrasjonen dårligere, og man får en dårligere evne til å gjengi det man har lest.  

Ødelegger læring Ved å måle øyets bevegelser har forskerne kommet fram til at nettlesing foregår ved at øynene beveger seg i et f-mønster, man leser første linje, hopper litt ned, og leser litt for få å hoppe nedover i avsnittene. Mens man ved vanlig papirlesing lar øyet hoppe bortover på linjen og dermed leser linje for linje.

- Ved for eksempel å lese en papirbok får man en mye grundigere læring, mens man ved tekst på skjerm blir bombardert med inntrykk, som lenker, bilder og bevegelser, og det ødelegger læringseffekten. Mens jenter bruker nettet til å lese og skrive for eksempel blogger, er gutter mer opptatt av å spille spill, og dermed svir de av mer tid i isolasjon, sier han, og fortsetter:

- Sosiale ferdigheter må øves på, og i USA diskuteres det at gutter, som spiller mye, blir undertrent på sosial omgang, noe som gjør gutter mindre varbale enn jenter. 

Noen personer utvikler gjennom overdrevet internettbruk en avhengighet. I USA er det nå en egen diagnose for denne avhengigheten.

VIKTIG MED KONTROLL:  Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge, mener undersøkelsen beviser at det er viktig å ta kontroll over egen mobilbruk. Foto: Cisco
VIKTIG MED KONTROLL: Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge, mener undersøkelsen beviser at det er viktig å ta kontroll over egen mobilbruk. Foto: Cisco Vis mer

- Disse personene prioriterer internettkontakt høyere enn mellommenneskelig kontakt, og må på grunn av sin avhengighet lure seg inn på toalettet for å sjekke mailer, eller gå inn på Facebook eller sjekke sms under bordet på julebordet. Mye tyder på at internettavhengighet er på høyde med spillavhengighet, sier Andreassen.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!