Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre av fire utesteder bryter loven

I store deler av bransjen er det useriøsitet og sosial dumping som råder.

USERIØSITET OG SOSIAL DUMPING: Rapporten viser til 2590 reaksjoner etter 948 tilsyn. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen
USERIØSITET OG SOSIAL DUMPING: Rapporten viser til 2590 reaksjoner etter 948 tilsyn. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram i en Fafo-rapport om arbeidsforhold i utelivsbransjen som legges fram i dag.

Rapporten, som er laget på oppdrag fra Arbeids-og sosialdepartementet, har benyttet seg av informanter fra alle deler av bransjen, og konklusjonene er nedslående:

Arbeidstilsynet og Skatteetaten har funnet uregelmessigheter hos 75 prosent av virksomhetene som er blitt kontrollert.

- Antall brudd på lovverket ligger høyt. Det er snakk om vesentlige mangler på arbeidskontrakter, arbeidstid og overtid, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen.
 
I uanmeldte besøk sammen med kommuner, politi, Skatteetaten, Mattilsynet og Tollvesenet har Arbeidstilsynet avdekket:
 
• Mangelfulle arbeidsavtaler
• Arbeidstid som ikke registreres på hver enkelt arbeidstaker
• Kritikkverdige boforhold
• Overtid som ikke lønnes
 
Etter 948 tilsyn, er det påpekt 2590 reaksjoner fra Arbeidstilsynet.
 
Uanmeldte tilsyn er ikke bare gjennomført i de store byene, men også ved sesongbaserte serveringssteder ved kysten og i fjellet.

«Mange av de små virksomhetene er familiebedrifter med svært uoversiktlige ansettelsesforhold. Inspektørene støter på personer i virksomhetene som bare er «innom», «på besøk» eller bare hjelper «familien» litt. Flere steder forsvinner også noen personer når Arbeidstilsynet kommer», skriver Arbeidstilsynet. 

Kraftig vekst Utelivsbransjen har vokst med 50 prosent de siste 20 åra, fra 4693 skjenkesteder i 1992 til 7391 i 2011. Bransjen har rundt 51 000 sysselsatte, ikke medregnet catering- og hotellbransjen.

Rapporten peker på at «En kraftig økning i antall serveringssteder og endringer i arbeidsmarkedet, blant annet med et voksende innslag arbeidsinnvandrere, har aktualisert problemstillinger knyttet til utnytting av arbeidstakere og useriøs forretningsdrift.»

I en spørreundersøkelse som er del av undersøkelsen, gjennomført blant om lag 800 arbeidstakere i utelivsbransjen går det fram at 30 prosent ikke har arbeidsavtale som reguelrer arbeidstid. 40-45 prosent svarer at de ikke får utbetalt tillegg for overtid og ubekvem arbeidstid.

Vold og trakassering I undersøkelsen blir utelivsarbeiderne også spurt om i hvilken grad de har blitt gjenstand for trusler eller uønsket seksuell oppmerksomhet. Til sammen har 26 prosent av arbeidstakerne opplevd ett eller flere av disse forhpldene i løpet av det siste året.

• 17 prosent har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet
• 14 prosent har mottatt trusler som gjorde at de ble redde
• Fire prosent har opplevd å bli utsatt for vold

Det er flere kvinner enn menn som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet, men flere menn enn kvinner som utsettes for vold, viser undersøkelsen.

Tre svarte milliarder Skatteetaten estimerer at bransjen omsetter svart for tre milliarder kroner. Rapportskrivernes informanter bekrefter intrykket, og beskriver en bransje der skatteunndragelse, konkursrytteri og salg av smuglervarer er vanlig.

Av de 39 arbeidsgiverne som er brukt som informanter i rapporten, oppgir 20, altså over halvparten, at de kjenner konkrete eksempler på useriøs drift i byen de driver i. Svart arbeid og unndragelse av merverdiavgift er det som nevnes hyppigst.

Flere av informantene peker imidlertid på at det var mer useriøs drift tidligere, blant annet at konkursrytteri i bransjen var mer utbredt før. 

Hele Norges coronakart