Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NIKAB I SKOLE OG HØYERE UTDANNING:

Tre av fire vil forby nikab i skolen

Men et nikab-forbud er problematisk, mener religionshistoriker Kari Vogt.

NIKAB-DEBATTEN: To franske kvinner diskuterer under en demonstrasjon for å gå med nikab i Montreuil, utenfor Paris, for noen år siden. I Frankrike er det ikke lov å dekke til ansiktet i det offentlige rom. Foto: Fred Dufour / Afp / Scanpix 
NIKAB-DEBATTEN: To franske kvinner diskuterer under en demonstrasjon for å gå med nikab i Montreuil, utenfor Paris, for noen år siden. I Frankrike er det ikke lov å dekke til ansiktet i det offentlige rom. Foto: Fred Dufour / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av fire nordmenn, eller 75 prosent, ønsker at det ansiktsdekkende hodeplagget nikab bør forbys i skole og høyere utdanning, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Dagbladet.

- Ikke overraskende tall. Vi er inne i en tid der innbyggerne over hele Europa går tilbake til en tid der egne verdier, egen religion, tradisjoner og kultur blir viktigere, og der minoriteter defineres bort, sier Njål Høstmælingen, menneskerettighetsekspert ved International Law and Policy Institute (ILPI).

- Unngå at blir våpen

Heller ikke religionshistoriker Kari Vogt lar seg forbause, og viser til at også «majoriteten i den muslimske verden mener det er ytterliggående å bruke nikab». Hun viser også til at både Egypt, Tyrkia og en rekke land i Sør-Øst-Asia har forbud mot nikab i undervisningssituasjoner og deler av offentligheten.

- Et forbud mot nikab er likevel problematisk og antagelig ikke veien å gå. Et forbud vil gjøre at flere vil ta plagget i bruk. Vi må heller bli mer fleksible og åpne for en debatt for å unngå at hodeplagget ikke blir så polarisert, sier Vogt.

Høstmælingen mener det er viktig å huske på barnas beste i en debatt som blir stadig mer opphetet over hele Europa.

- Vi må unngå at barn blir brukt som våpen i en kamp mellom foreldre og myndigheter. I KRLE-faget ble barn mobbet for foreldrenes sak, så det er viktig å finne en balanse i en opphetet debatt, sier han.

Nasjonalistisk bølge

Nordmenns nikab-holdninger har ikke blitt målt tidligere. Samtidig mener Høstmælingen at konfliktene i Syria og Midtøsten med terrorgruppa IS og terroraksjoner verden over har bidratt til en nasjonalistisk bølge som har bidratt til Trump-seier i USA, brexit og gode meningsmålinger for nasjonalistiske Marine Le Pen i Frankrike.

- Det er en tydelig bølge over hele Europa, der nikab og synlige muslimske plagg ikke er ønsket. Det er bare å se på retorikken til Listhaug, om at i Norge «spiser vi svin, drikker alkolhol og viser ansiktet vårt». Derfor overrasker ikke tallene. Det er slik vinden blåser nå, sier Høstmælingen.

Tillater religiøse symbol

Mens mange innbyggere og politikere i Europa jobber for nikab-forbud, går politiet i New York andre veien: I forrige uke ble det klart at de tillater sine politifolk å ha på seg religiøse plagg i tjenesten, om det er skjegg, turbaner (så lenge de er blå) eller annet, skriver The New York Times.

I tillegg til New York-politiet, får også det amerikanske militære iføre seg religiøse symbol. Kvinnelige politifolk i Canada får også lov til å ha på seg hijab.

- Vil forby nikab

I august i fjor gikk et selvoppnevnt integreringsutvalg for Ap, SV, Venstre, KrF og Senterpartiet ut og sa at de ønsket å forby nikab i skolen. Frp ønsker nikab-forbud.

- For å få en bedre integrering, må vi få til en større deltagelse i det offentlige. Da kan vi ikke dekke til ansiktet, sa Jette F. Christensen (Ap).

I fjor høst startet regjeringen et arbeid med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universitet.

- Kunnskapsdepartementet kommer til å sette i gang arbeid for at vi skal få et nasjonalt regelverk for å hindre heldekkende plagg som dekker hele ansiktet, nettopp i skoler, universiteter og høyskoler, opplyste Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overfor TV2.

- Må kunne være uenige

Jusstudent og muslim Linn Nikkerud bruker selv ikke hijab eller nikab, men er veldig uenig i nikab-forbud i skolen.

- Det er svært få kvinner som er ikledd nikab i Norge. Vi snakker om under 50 kvinner og ikke alle av disse går på skolen. Med andre ord lager vi et problem av et ikke problem med et forbud, som innskrenker en markant minoritets rettigheter, sier hun og fortsetter:

- Vi må kunne leve side om side med de vi er uenige med, selv om vår subjektive virkelighetsforståelse blir utfordret og vi får negative følelser. For sannheten er den at et nikabforbud rammer hardest de som bruker det, ikke oss andre som står på utsiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!