NIKAB I SKOLE OG HØYERE UTDANNING:

Tre av fire vil forby nikab i skolen

Men et nikab-forbud er problematisk, mener religionshistoriker Kari Vogt.

NIKAB-DEBATTEN: To franske kvinner diskuterer under en demonstrasjon for å gå med nikab i Montreuil, utenfor Paris, for noen år siden. I Frankrike er det ikke lov å dekke til ansiktet i det offentlige rom. Foto: Fred Dufour / Afp / Scanpix 
NIKAB-DEBATTEN: To franske kvinner diskuterer under en demonstrasjon for å gå med nikab i Montreuil, utenfor Paris, for noen år siden. I Frankrike er det ikke lov å dekke til ansiktet i det offentlige rom. Foto: Fred Dufour / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tre av fire nordmenn, eller 75 prosent, ønsker at det ansiktsdekkende hodeplagget nikab bør forbys i skole og høyere utdanning, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Dagbladet.

- Ikke overraskende tall. Vi er inne i en tid der innbyggerne over hele Europa går tilbake til en tid der egne verdier, egen religion, tradisjoner og kultur blir viktigere, og der minoriteter defineres bort, sier Njål Høstmælingen, menneskerettighetsekspert ved International Law and Policy Institute (ILPI).

- Unngå at blir våpen

Heller ikke religionshistoriker Kari Vogt lar seg forbause, og viser til at også «majoriteten i den muslimske verden mener det er ytterliggående å bruke nikab». Hun viser også til at både Egypt, Tyrkia og en rekke land i Sør-Øst-Asia har forbud mot nikab i undervisningssituasjoner og deler av offentligheten.

- Et forbud mot nikab er likevel problematisk og antagelig ikke veien å gå. Et forbud vil gjøre at flere vil ta plagget i bruk. Vi må heller bli mer fleksible og åpne for en debatt for å unngå at hodeplagget ikke blir så polarisert, sier Vogt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer