Tre av fire vil ha tiggerforbud

Ifølge en ny meningsmåling gjort for Dagbladet.

04.17.2012, Oslo. En tigger Fra Romania sitter på gata i Pilestredet i Oslo.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
04.17.2012, Oslo. En tigger Fra Romania sitter på gata i Pilestredet i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For noen dager siden satte rundt 200 romfolk opp en teltleir rundt Sofienberg kirke i Oslo. Handlingen var en politisk aksjon, og debatten har rast blant politikere.

Romfolket livnærer seg stort sett på å tigge penger på sentrale steder i hovedstaden.

Ikke overrasket Leiren har fått Høyre-Ordfører Fabian Stang til å ønske et forbud mot tigging, og en ny meningsmåling gjort av Ipsos MMI for Dagbladet viser at 74 prosent vil at det skal innføres tiggerforbud på gatene i Norge, bare 18 prosent av de 600 de intervjuet var mot forslaget.
Stang er ikke overrasket over situasjonen som har oppstått ved Sofienberg kirke. Han kaller det politisk naivt om det blir tilrettelagt for romfolket ved kirka, og sier at det ikke vil være til stor hjelp verken for rumenerne eller for Oslo by.

- Det vi nå gjør i en naiv velmenthet - lurer dem hit til et fornedrende liv med tigging - er det verste vi kan gjøre. Et forbud mot tigging er den beste løsningen for alle, sier Stang.

2000 i Oslo Ifølge byråden i Oslo, Stian Berger Røsland, bor det per i dag rundt 2000 bostedsløse og uregistrerte utenlandske borgere i Oslo. I Bergen, Trondheim og Kristiansand må alle som tigge registrere seg hos politiet.

I Bergen har antall tiggere blitt redusert med en tredjedel etter at meldeplikten ble innført. Fungerende politistasjonssjef Jørn Solsvik i Bergen sier at det vil være en fordel om det blir etablert et felles regelverk om tigging for hele landet.