SIVS TELEFONMENN: Flere av finansminister Siv Jensens nærmeste har tatt med telefonen til høyrisikoland. Per Sandberg er én av dem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SIVS TELEFONMENN: Flere av finansminister Siv Jensens nærmeste har tatt med telefonen til høyrisikoland. Per Sandberg er én av dem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Sandberg-saken:

Tre av Jensens nærmeste har brutt PST-råd: - Total mangel på dømmekraft

Flere sentrale Frp-ere har gjort som Per Sandberg: De har tatt med jobbtelefon til høyrisikoland. Det kan få store konsekvenser for Norge.

ARENDAL (Dagbladet): Tidligere denne uka ble det kjent at flere regjeringsmedlemmer enn Per Sandberg har tatt med mobilen til høyrisikoland. Dette inkluderer i alt tre av finansminister Siv Jensens nærmeste medarbeidere.

I tillegg til Sandberg, er det nå klart at samferdselsminister og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen reiste til Russland med sin telefon i 2017. Også Jensens statssekretær, Petter Kvinge Tvedt, hadde med jobbtelefonen på en privat reise til Hong Kong og Macau i mai 2016.

PST råder alle regjeringsmedlemmer til å la tjenestetelefonen ligge igjen hjemme mens de er på besøk i høyrisikoland som Russland og Kina.

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Et opplagt målS

Sikkerhetsekspert Jan Helge Flesvik ved Aeger rister på hodet.

- Å dra til Kina med jobbtelefon er jo total mangel på dømmekraft!

- Kineserne har enorm etterretningskapasitet og er veldig offensive i arbeidet med elektronisk innsamling. Hvis du er tilknyttet regjeringen og drar dit, så bør det være opplagt for deg at du er et mål, sier Flesvik til Dagbladet.

Erna Solberg og Siv Jensen gjentok flere ganger mandag at regjeringen prioriterer sikkerheten høyt, samt at det ikke finnes noen ukultur for å ta sikkerhet useriøst i regjeringen. Bent Høie gjentok det samme tirsdag morgen.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp. Vis mer

Egen bekvemmelighet

Men Jan Helge Flesvik sier, i likhet med opposisjonen på Stortinget, at han ser konturene av en naiv holdning til etterretning og sikkerhet i den norske regjeringen.

På grunn av Norges voldsomme velstand, forhold til USA og grense til Russland, mener Flesvik vi er svært interessante for nær sagt enhver etterretningstjeneste.

- Det mange i regjeringen åpenbart ikke forstår, er at de representerer direkte tilgang til innsideinformasjon som potensielt kan svekke Norge i en rekke viktige saker. Og det vil regnes som helt uvurderlig for alle verdens etterretningstjenester. Som sagt: Vi er verdens rikeste land, sier han.

- Dersom telefonene ikke har tilgang til saksbehandlingssystemer, hva er det da av informasjon som kan være så mye verdt for kineserne eller russerne?

- Veldig mye. Kontaktdata, e-poster, kalenderinformasjon, SMS-utveksling. Alt er biter i puslespillet. Har denne telefonen sendt e-post til Solberg eller Jensens private e-post, for eksempel, er det mye lettere å hacke disse kontoene. Selv telefoner uten gradert informasjon har mye sensitivt materiale som kan brukes til å slå ned veggene som skal beskytte regjeringen i neste omgang, sier Flesvik.

Tidligere sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, sier også ugradert informasjon kan være interessant for land Kina og Russland.

- Vi har et gjennomtenkt sikkerhetsregime i Norge i dag. Når topp-politikere velger å se bort fra disse retningslinjene og sette egen bekvemmelighet først, så er det et veldig, veldig dårlig tegn, sier han til Dagbladet.

Ap vil ha svar

Arbeiderpartiet sier de nå vil be Erna Solberg svare for om sensitiv informasjon har kan være på avveie andre steder enn Iran.

- Det er naturlig, ja. Det kan være strategiske viktig informasjon om norsk oppdrettsnæring eller notater om handelspolitiske forhold. Vi må få avklart om dette har skjedd, sier Terje Aasland (Ap).

- Beklager

Mens Ketil Solvik-Olsen sier «null sjanse» for at noe kan ha skjedd med telefonen hans i løpet av timene han var i Russland, beklager Petter Kvinge Tvedt episoden som angår ham.

- Det er åpenbart for meg nå at jeg burde levert fra meg tjenestetelefonen på en helgetur til Hong Kong og Macau, sier Kvinge Tvedt til Dagbladet.

Telefonen hans hadde ikke saksbehandlingssystemet til regjeringen installert, men den hadde tilgang til Tvedts e-post-konto i departementet. Som Flesvik sa, kan dét være alt et land som Kina behøver.

- Jeg gjorde en feilvurdering på bakgrunn av at disse områdene var visumfrie og hadde annen stilling enn resten av Kina, sier Kving Tvedt videre.

- Ukultur i regjeringen

Une Aina Bastholm (MDG) kaller utviklingen Dagbladet legger fram for henne som «veldig bekymringsfull».

- Det kan tyde på at det har på at det har etablert seg en ukultur i regjeringen der en setter private hensyn foran sikkerheten eller tar lett på råd fra PST.

- Det gjenstår å se om det er en ukultur som sitter i regjeringen som helhet eller om det er i Frp, men det er naturlig at også Siv Jensen bidrar til å oppklare hvordan dette kan skje, legger Bastholm til.