Tre av ranerne ble vinket videre av politiet

Pågrepet på bopel seinere i dag. To av fem er dømt for ran tidligere.

 RASK OPPKLARING:  Politi utenfor åstedet i Hellerudveien. Fem unge menn er pågrepet og siktet for det brutale ranet mot restaurantdriveren ved 04.30-tiden i morges. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
RASK OPPKLARING: Politi utenfor åstedet i Hellerudveien. Fem unge menn er pågrepet og siktet for det brutale ranet mot restaurantdriveren ved 04.30-tiden i morges. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem unge menn er pågrepet for hjemmeranet i en bolig i Hellerudveien i Oslo i morges.

Det opplyser politiinspektør Gro Smedsrud på en pressekonferanse som startet på Manglerud politistasjon klokka 15.

De fem er i alderen 18 til 23 år, alle er norske statsborgere og bor i Oslo.  Tre er født i Norge, to i Bosnia.

To av dem er tidligere dømt for ran, og alle er kjent av politiet.

Ikke oversikt - Vi har foreløpig ikke oversikt over hva som er tatt i natt, sier Smedsrud.

Alle er siktet for grovt ran.

Tre av dem ble stoppet i en bil kort tid etter tid etter ranet mot en 38 år gammel mann som driver i restaurantbransjen.

Stoppet - og sluppet Dette var en av flere biler som ble stoppet kontrollert av politiet like etter ranet. De tre ble sluppet etter den første politikontrollen, men pågrepet på bopel seinere. Pågripelsene skjedde uten dramatikk, opplyser politiet.

To av de siktede er 21 år, de fire andre er 18, 22 og 23 år gamle. Femtemann ble pågrepet etter at pressekonferansen var tillyst.

- Vi tror ikke dette var et tilfeldig valgt ransoffer, sier politiinspektør Gro Smedsrud.

- Hadde offeret verdier oppbevart hjemme?

- Det vet vi ikke, det er noe vi må få brakt det rene. Fornærmede sitter i avhør, og dette er jo et av kjernespørsmålene i saken.

De fem er siktet for grovt ran.

 AMBULANSE:  Den 38 år gamle huseieren og restaurantmannen blir trillet inn i ambulanse i morges med skader i ansiktet. FOTO: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN.
AMBULANSE: Den 38 år gamle huseieren og restaurantmannen blir trillet inn i ambulanse i morges med skader i ansiktet. FOTO: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN. Vis mer

Det var i morges like før klokka 04.30 at minst fire menn bevæpnet med balltre og jernstenger slo seg inn i huset til den 38 år gammel restaurantmannen og hans familie.

Politiet var tidlig ute med en antakelse om at dreide seg om et «bestillingsran» hos noen som antas å oppbevare penger og verdigjenstander hjemme.

38-åringen ble sendt til sykehus, blodig og forslått i ansiktet. Etter noen timer var han tilbake i hjemmet i Hellerudveien, men fikk i første omgang ikke slippe forbi politisperringer.

- Han har fått knust nesa, opplyser politiinspektøren.

Også flere av de andre personene i huset ble sendt til legebehandling etter å ha blitt overrasket av ransmennene.

- Er dette det politiet definerer som gjengkriminalitet ?

- Vi har ikke noe grunnlag for å si om dette faller under paragrafen for organisert kriminelt.

- Ikke utrygt område Det var fire voksne og ett barn som sov i hovedetasjen da ranerne slo seg inn gjennom en rute i underetasjen. Der ble tre voksne brått vekket i husets utleieleilighet.  Politiet understreket på pressekonferansen i ettermiddag at beboere i Helelrud og bydelene rundt ikke har grunn til å føle seg truet.

- Dette er ikke noe utrygt område som gir grunnlag for engstelse. Målet for dette ranet er ikke tilfeldig, sier politiinspektør Gro Smedsrud.  Hun er glad for at ransmennene ble pågrepet så raskt nettopp for å begrense at folk i naboloaget blir veldig redde.
 

 EFFEKTIV POLITIAKSJON:  Politiinspektør og stasjonssjef på Manglerud, Gro Smedsrud kunne allerede i ettermiddag at fem menn er pågrepet og siktet for hjemmeranet i morges i Hellerudveien på Ulsrud i Oslo.
FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX.
EFFEKTIV POLITIAKSJON: Politiinspektør og stasjonssjef på Manglerud, Gro Smedsrud kunne allerede i ettermiddag at fem menn er pågrepet og siktet for hjemmeranet i morges i Hellerudveien på Ulsrud i Oslo. FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX. Vis mer