Tre av ti bønder legger ned hvis Høyre vinner valget

Hevder bøndene selv.

GÅR FOR RØDGRØNT: Nils Bjørke, leder i Norges bondelag, frykter et regjeringsskifte. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GÅR FOR RØDGRØNT: Nils Bjørke, leder i Norges bondelag, frykter et regjeringsskifte. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Høyre vinner valget og får gjennomslag for sin landbrukspolitikk, sier hver tredje bonde at de vil legge ned gårdsdriften. Høyre selv tviler på om dette er riktig.

Det er i en undersøkelse foretatt av AgriAnalyse på vegne av Norges Bondelag at bøndene sier de vil legge ned med Høyre i regjering, skriver Nationen.

Foruten de som vil legge ned driften helt og holdent, sier 12 prosent av de spurte at de vil redusere driften, mens 11 prosent tror de vil øke produksjonen. Resten av de spurte sier de er usikre eller at de vil fortsette som i dag.

Hvis svarene er representative, kan rundt 13.000 bønder bli borte de nærmeste fire årene, noe som i prosent vil bety en nedleggingstakt som er fire ganger større enn i dag, skriver avisen.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag mener tallene er dramatiske og viser hva bøndene mener om Høyres landbrukspolitikk.

- Bøndene ser hva slags løsninger Høyre kommer med og de ser at regnestykket ikke går opp. Når Høyre vil kutte i tollvernet og redusere overføringene, så blir resultatet langt flere som legger ned. Dette må være en kraftig advarsel til Høyre, sier Bjørke.

Men Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten lar seg ikke skremme. Han mener at bøndene ikke kan ha satt seg godt nok inn i Høyres politikk.

- Nedlegginger av gårdsbruk blir det uansett hvem som styrer. Det må vi ha klart for oss, sier Flåtten, og tviler på at så mange vil velge å legge ned.

Tilliten til Fremskrittspartiets jordbrukspolitikk er enda verre. Halvparten av bøndene vil finne seg noe annet å gjøre hvis Frp får gjennomslag for sine forslag.

(NTB)

BEROLIGER: Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BEROLIGER: Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer