Tre av ti nordmenn mener 17. mai betyr noe ekstra i år

Første feiring siden Utøya.

FEIRING: En undersøkelse Norstat har gjennomført viser at spesielt unge synes nasjonaldagen er blitt viktigere. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FEIRING: En undersøkelse Norstat har gjennomført viser at spesielt unge synes nasjonaldagen er blitt viktigere. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et snaut år etter terroren 22. juli i fjor, er det mange som sier årets 17. mai-feiring blir ekstra spesiell.

Tre av ti svarer at 17. mai vil bety mer for dem i år enn ellers, viser en spørreundersøkelse Norstat har gjort for NRK. Blant de unge er det enda flere, fire av ti, som mener årets feiring vil ha større mening enn tidligere.

En av dem som mener nasjonaldagen blir ekstra spesiell i år, er statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Det er i alle fall slik at 22. juli har minnet oss om det vi feirer 17. mai, frihet og demokrati. Dette er ingenting som er en selvfølge, men det er noe vi må ta vare på og passe på hver eneste mai, sier Stoltenberg.

- Handler ikke om 22. juli Lene og Inger Andersen var blant dem som stoppet opp foran Oslo tinghus etter barnetoget i Oslo sentrum. De ville minnes det som skjedde, men sier de ikke synes 17. mai i år har vært veldig preget av hendelsene 22. juli.

- Det er fint å kunne minnes de som ble drept i juli, men det er veldig viktig at ikke 22. juli tar over alt i samfunnet vårt, sier Inger Andersen til NTB.

Gjennom dagen var det flere som la fra seg blomster, flagg og ballonger utenfor tinghuset, der rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik foregår i disse dager.

- Vi kan jo ikke endre betydningen av 17. mai. Ting må fortsette som før, og 22. juli må ikke bli hovedtema i alt vi gjør, sier Lene Andersen.

Svenske Amanda James mener 17. mai må være viktig for Norge etter 22. juli. Hun tok en dagstur til Oslo for å støtte det norske folk på deres nasjonaldag.

- Det er viktig at Norge holder på de verdiene de kjemper for. Derfor kommer vi hit i dag for å vise det norske folket vår støtte, sier James til NTB.

Direkte preget For mange vil årets 17. mai likevel være mer direkte preget av det som skjedde i Oslo og på Utøya i fjor sommer. 77 mennesker ble drept, og mange kommer til å merke savnet under årets feiring.

Mange av ofrene på Utøya var unge mennesker, som skulle feire at skoletiden var ugjenkallelig forbi. En påminnelse om dette kom da Lars Henrik Rytter Øberg vitnet i terrorrettssaken forrige uke.

Øberg, som overlevde skytingen på Utøya, stilte i russedress i retten og fortalte at han tok en pause fra feiringen for å besøke graven til en venninne som ble skutt og drept.

- Kan gi nytt innhold Professor Bernt Hagtvet er positivt overrasket over at såpass mange sier årets 17. mai blir viktigere.

- Dette er veldig positivt og flott. Nå kan 17. mai fylles med mer meningsfylt innhold enn før, sier statsviteren til NRK.

Han mener det er spesielt for Norge at en konkret terrorhandling får så mye å si for hvordan nasjonaldagen feires.

- Det har vært flere politisk motiverte terroraksjoner i Europa de siste årene, men jeg kan vanskelig se at de har hatt betydning for markeringen av nasjonaldagen.

Hagtvet tror det at Breivik gikk så direkte og tydelig til angrep på det norske demokratiet, som er nettopp det vi feirer 17. mai.

- Dagen har lenge hatt behov for en fordyping. Fram mot jubileet i 2014, kan terrorhandlingene være noe som kan fylle 17. mai med aktualisert og fordypet innhold, sier Hagtvet. (©NTB)