Tre av ti NRK-journalister har opplevd vold, trusler eller trakassering

30 prosent av programlederne og 27 prosent av reporterne i NRK har de siste to årene blitt utsatt for trusler eller sjikane, ifølge en intern kartlegging.

INTERN KARTLEGGING: Tre av ti journalister i NRK har opplevd ubehagelige episoder som vold, trusler og trakassering.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
INTERN KARTLEGGING: Tre av ti journalister i NRK har opplevd ubehagelige episoder som vold, trusler og trakassering. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Klassekampen at omfanget har økt med utbredelsen av sosiale medier.

- Hatretorikk og diskriminering har blitt et større problem for alle som opptrer i offentligheten. Å være journalist i en digital tid innebærer at man får flere reaksjoner og mer kritikk enn tidligere, sier Eriksen.

Han understreker at NRK-ansatte skal tåle hard argumentasjon, men ikke trakassering som er rettet mot enkeltpersoners kjønn, utseende eller bakgrunn.

I alt har 296 NRK-journalister opplevd vold, trusler eller trakassering i 2017 eller 2018. Fire av ti mottok truslene eller sjikanen på epost eller via sosiale medier, én av fire ved direkte oppmøte. NRK har imidlertid kun politi­anmeldt ni trusler eller tilfeller av vold mot egne ansatte. Undersøkelsen viser også at mange ansatte ikke sier fra når de mottar trusler eller trakassering.

Klubbleder for journalistene i NRKJ, Rolf Johansen, mener rapporteringskulturen åpenbart har vært for dårlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer