Tre barn alvorlig syke av farlig nyresykdom på Østlandet

Barna er innlagt på sykehus.

LAGT INN PÅ SYKEHUS: Minst et av barna er lagt inn her på Rikshospitalet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
LAGT INN PÅ SYKEHUS: Minst et av barna er lagt inn her på Rikshospitalet. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet har fått varsel om tre tilfeller av såkalt hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) hos barn under ti år.

Kan være dødelig Det er en nyresykdom som i verste fall kan være dødelig.

Barna er fra Oslo, Akershus og Østfold. Det blir nå tatt rutinemessige prøver av pasientene og matvarer hos familiene i samarbeid med det lokale Mattilsynet, opplyser Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Vet du noe om denne saken? Tips Dagbladet på telefon 24000000, MMS/SMS til 2400 eller mail til 2400@db.no.

Siste to uker - Pasientene har blitt syke i løpet av de siste to ukene. Folkehelseinstituttet undersøker nå årsaken til HUS-tilfellene i samarbeid med Mattilsynet og kommunehelsetjenesten. Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom HUS-tilfellene, sier Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Mattilsynet bistår Folkehelseinstituttet:

- Vår oppgave er å etterkomme kommuneoverlegens krav om intervju og prøvetakning, sier pressekontakt Siw Ulvehøj i Mattilsynet til Dagbladet.

Et bekreftet E.coli-tilfelle Rønning ved Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at det hittil bare er bekreftet E.coli-bakterier ved tilfellet i Østfold.

SLÅR ALARM: Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
SLÅR ALARM: Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

- Dette tilfellet ble meldt om i forrige uke. Vi har ikke fått bekreftet E.coli-bakterier på de to andre barna i Oslo og Bærum, som vi fikk melding om i dag, men erfaringsmessig kan jeg si at det som oftest er E.coli som står bak. HUS er potensielt alvorlig og potensielt dødelig, og det var et barn som døde i 2009, sier hun til Dagbladet.

- De tre barna er forholdsvis små og det er de minste barna som ofte blir mest syk, sier Rønning videre.

Stammer ofte fra mat Overlegen vil ikke komme med råd til publikum om at folk bør holde seg unna spesifikke matvarer, men bekrefter at smittet som regel stammer fra mat.

- Det er vanlig at det stammer fra mat, men er det noen som først syke, så kan man bli smittet fra både  mennesker og dyr. Med andre ord er det flere muligheter, og det er derfor ofte vanskelig å etterforske, og  man sitter ikke alltid igjen med noe fastistvar til slutt, sier Rønning til Dagbladet.

- Men det er altfor tidlig å komme med noen råd til publikum. Vi vet ikke ennå om  de tre tilfellene har sammenheng med hverandre eller sammenheng med tidligere tilfeller. Det kan ta en ukes tid før man kan si hva som er en mulig kilde, sier hun videre.

- Vi etterforsker dette for fullt, sier hun.

Rønning kjenner ikke til tilstanden på de tre barna nå, men opplyser at syndromet ofte fører til at de rammede ofte får nyresvikt og at de blir blodfattige.

- Ikke bekreftet E. coli Styrer i den aktuelle Bærum-barnehagen, Toril Wiig, sier til Budstikka at de har fått pålegg fra smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, om at blant annet all matservering må stoppes i 14 dager. Dysthe opplyser at barnet er lagt inn på Rikshospitalet.

- Dessuten må alle materielle leker desinfiseres, og renholderne blir pålagt å gjøre en ekstra god jobb. Håndhygiene er det vi kan være veldig nøye med, sier Wiig til avisa.

I 2006 døde en fire år gammel gutt av sykdommen.

Dagbladet kommer tilbake med mer.