Tre barn brent til døde i Nord-Irland

BELFAST (NTB-Reuters): Tre katolske barn falt som offer for en politisk motivert mordbrann i byen Ballymoney i Nord-Irland i morges, opplyste nordirsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen er en dramatisk opptrapping av volden i den britisk-styrte provinsen.

- Jeg kan nå bekrefte at vi betrakter det brutale drapet på tre unge katolske gutter i boligområdet Carnaney som politisk-motivert, sa sjefsinspektør Terry Shevlin til BBC radio.

- Rundt klokken 04.30 i morges antente ukjente en slags innretning og det viste seg at tre unge gutter ble brent til døde i huset, sa Shevlin.

Guttene var tre brødre på ti, ni og sju år: Richard, Mark og Jason Quinn.

Tre voksne som befant seg i huset, ble ført til sykehus.

Samme natt ble en 18-åring slått nærmest helseløs i Belfast. Han ble funnet med alvorlige hodeskader og døde senere på sykehus. Politiet vet ikke med sikkerhet om også dette var et politisk drap, men har mistanke om det.

- Drap, ikke protest

Nord-Irlands politimester, Ronnie Flanagen, var krass i sin fordømmelse.

- Vi tror vi etterforsker politisk-motiverte drap på tre barn som sov fredelig i sine senger. Dette er ikke en protesthandling. Det er mord, sa Flanagan.

Statsminister Tony Blair fordømte i en uttalelse gjerningsmennene som usle og grusomme politiske drapsmenn.

- Ingenting kan rettferdiggjøre en barbarisk handling som fører til tap av tre unge liv, sa Blair.

Det store spørsmålet er hvordan mordbrannen på tre barn vil innvirke på katolikker og protestanter. Vil katolikkene si de har fått nok og reagere med hevnaksjoner, eller kan det tenkes at den protestantiske

Orange-ordenen vil ta rev i seilene etter det som har hendt?

Den uavhengige paradekommisjonen avgjorde søndag at Orange-ordenen ikke får marsjere ned Garvaghy Road i Portadown, slik de hadde søkt om. Søndag er årsdagen for slaget ved Boyne i 1690, da kong William av Oranjen slo

den katolske kong James.