Tre barn får svineinfluensa-erstatning

Utviklet narkolepsi som følge av vaksinen mot svineinfluensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en grundig vurdering av om pandemrixvaksinen kan være årsak til narkolepsitilstanden, har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) gitt barna medhold, melder NRK.

De tre barna er i alderen 8 til 15 år.

Erfaringer både fra Norge, Sverige og Finland viser at svineinfluensavaksinen kan føre til den nevrologiske tilstanden som blant annet karakteriseres av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall.

- Vi har kommet fram til at det er sannsynlig at de tre barna fikk narkolepsi som følge av vaksinen, opplyser direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

Dette er første gang noen får medhold i at narkolepsi direkte kan knyttes til svineinfluensavaksinen. Nå starter arbeidet med å avklare hvor store erstatningssummer hver av de tre familiene skal få.

- Når vi snakker om disse barna, er det grunn til å tro at dette er en sykdom de dessverre må leve videre med. Vi må følge det enkelte barnets utvikling konkret, men dersom plagene blir varige og omfattende snakker vi om betydelige erstatningsbeløp, på i alle fall 1 million kroner, og kanskje mer, sier Jørstad.

NPE har mottatt 86 krav om erstatning etter svineinfluensavaksinen. Så langt har 28 personer fått avslag, alle saker der skadevirkningen ikke har vært narkolepsi.

2,2 millioner nordmenn ble vaksinert med Pandemrix i løpet av sivineinfluensapandemien i 2009.

(NTB)