SMITTET AV SAMME STAMME:  De tre barna som er rammet av farlig E. coli-smitte er smittet av bakterier fra samme stamme. Her fra hovedinngangen til barnesenteret ved Ullevål universitetssykehus.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SMITTET AV SAMME STAMME: De tre barna som er rammet av farlig E. coli-smitte er smittet av bakterier fra samme stamme. Her fra hovedinngangen til barnesenteret ved Ullevål universitetssykehus. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Tre barn smittet av samme farlige E. coli-stamme

Folkehelseinstituttet intervjuer nå barnas foreldre og nærmiljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analyser ved Folkehelseinstituttets laboratorium viser at også det tredje barnet som er rammet av farlig E. coli-smitte, er smittet av bakterier fra den samme stammen som de to andre.

Dermed er tre barn nå bekreftet knyttet til dette utbruddet, skriver instituttet i en pressemelding.

De tre barna fra Oslo, Bærum og Råde i Østfold er i løpet av de siste ukene lagt inn på Oslo universitetssykehus med symptomer på hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), forårsaket av en aggressiv E. coli-stamme.

I samarbeid med kommunelegene har det lokale Mattilsynet i de berørte kommunene tatt prøver i pasientenes nærmiljø og intervjuet foreldrene.

Det blir foretatt grundige intervjuer av foreldre og andre i barnas nærmiljø for å kartlegge hva barna har spist og drukket, hva barna har gjort og hvor de har vært, samt om de har hatt kontakt med dyr, opplyser Folkehelseinstituttet.

Prøver av matvarer og fra dyr og miljø blir sendt til Veterinærinstituttet for analyse. Ved eventuelle funn av E. coli-bakterier i prøvene, sendes bakteriestammen til Folkehelseinstituttet for DNA-analyse.

(NTB)