NASJONALT UTBRUDD: Samme e. colibakterie knyttes nå til tre, muligens fire utbrudd av sykdommen hos barn dette året. Illustrasjonsfoto: Ole H. C. THOMASSEN
NASJONALT UTBRUDD: Samme e. colibakterie knyttes nå til tre, muligens fire utbrudd av sykdommen hos barn dette året. Illustrasjonsfoto: Ole H. C. THOMASSENVis mer

Tre barn smittet i nasjonalt e. coli-utbrudd

- Smitten finnes antakeligvis i matvare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkehelseinstituttet har funnet samme E. coli-bakterie hos tre barn som er blitt syke hittil i år, og ser på dette som et nasjonalt utbrudd, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding

De har påvist samme DNA-stamme av bakterien E.coli O157 (EHEC-bakterie) hos tre barn med nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), som alle er meldt i år. En to år gammel gutt fra Eid døde i januar av sykdommen.

- Vi har påvist tilfeller fra flere steder i landet av nøyaktig samme bakterie, som antakeligvis finnes i en matvare eller noe annet som alle disse barna har vært i kontakt med, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Divisjon for smittevern i Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.


Vet ikke årsaken

Det nyeste utbruddet av sykdommen skjedde i Malvik i Sør-Trøndelag tidligere denne uka. To søsken ble påvist smittet, men det er foreløpig bare et av søskenene som knyttes til den aktuelle bakteriestammen, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Prøven fra det andre barnet er ikke ferdig analysert, opplyser Aavitsland, som ikke kan si når resultatet av denne prøven er klar.

De to andre utbruddene rammet også barn under ti år, et i Eid i Sogn og Fjordane i januar, og et i Tromsø i februar.

I samarbeid med kommunelegene har det lokale Mattilsynet i de respektive kommunene tatt prøver i pasientenes nærmiljø. Prøver av matvarer blir sendt til Veterinærinstituttet for analyse. Det er for tidlig å si noe om årsaken til utbruddet.

- Vi har fulgt vanlige prosedyrer i slike saker, og sørget for å intervjue familiene og tatt prøver av aktuelle matvarer. Vi kan ikke peke ut noen mulige mistenkte matvarer enda, sier Aavitsland.


- Følg god mathygiene
For rundt tre år siden startet et smitteutbrudd som totalt rammet 18 personer — 16 av dem barn. Den gangen førte omhyggelig granskningsarbeid til at smittekilden ble lokalisert i spekepølse fra Gilde. Et barn mistet livet den gangen, ifølge NTB.

- Ettersom vi ikke vet hva som er årsaken til sykdomsutbruddet, kan vi ikke gi noen andre råd til folk enn å følge generelt god mathygiene og de andre rådene på våre nettsider om E. coli, sier avdelingsdirektør Aavitsland.  

Det har vært flere tilfeller av E. coli rundt om i landet den siste tida, blant annet i Alta og Bergen, men disse har ingen sammenheng med dette utbruddet og denne bakterien. Heller ingen andre tilfeller undersøkes akkurat nå i forhold til dette utbruddet, opplyser Aavitsland.


Tester 16 barn i barnehage

De to søsknene som ble syke i mars, er en gutt og en jente. Begge er innlagt ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital. Det er ikke klart hvem av dem som har fått påvist den aktuelle bakterien, og hvem som fremdeles undersøkes.
- Tilstanden til jenta er alvorlig, men stabil. Hun er i bedring. Guttens tilstand er alvorlig, men stabil. Begge behandles på Barn Intensiv, heter det i en melding fra sykehuset torsdag 26. mars 2009 kl 12.45.

Etter at utbruddet ble kjent, oppgir Malvik kommune at de vil forsterke smittevernet i barnehagen der det smittede barnet gikk.

- Vi følger Folkehelseinstituttets anbefalinger, og retter fokus på hygiene og vasker ned barnehagen. I tillegg vil vi sette i gang testing av de ansatte og 16 barn i barnehagen, sier informasjonsrådgiver Romar Reppen-Gjelseth i Malvik kommune til Dagbladet.

Det ble også tatt prøver i en barnehage etter utbruddet i Tromsø, men der var prøvene negative, ifølge Radio Tromsø.