Tre bomber gikk av i India

Flere titalls personer er skadd etter at tre bomber gikk av etter hverandre. Konflikten mellom muslimer og hinduer i delstaten har krevd minst 1000 liv siden februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Religions-konflikten i delstaten Gujarat vest i India krevde i dag nye ofre. Minst 36 mennesker er skadd i de tre eksplosjonene.

Politiet opplyser at en bombe gikk av i et travelt markedsområde i et hindu-dominert nabolag i Ahmadabad. Fem minutter seinere smalt det på en bussterminal hvor elleve passasjerer ble livstruende skadd. Etter et par minutter gikk en tredje bombe av i en bydel hvor 14 personer er rapportert skadd.

- Vi har hatt tre bombeeksplosjoner, men jeg må sjekke med sykehusene om noen er omkommet, sier politisjef K. R. Kaushik til nyhetsbyrået AP.

De skadde er fraktet til minst fem sykehus.

Kashmir-konflikten

Konflikten mellom India og Pakistan kan bryte ut i verdens første atomkrig. Krangelen om fjellstaten Kashmir gjør at begge landene krangler med fingeren på atomknappen.

Les Magasinet-saken

- 18 personer er hos V.S.-sykehuset, og de er alle alvorlig skadd, sier ordfører Himmat Singh Patel.

Opptrappinga av konflikten mellom hinduer og muslimer kan ses i sammenheng med konflikten mellom muslimske Pakistan og hinduistiske India. Muslimske ekstremister som skal stå i ledtog med pakistansk-baserte terror-organisasjoner, har flere ganger tidligere fått ansvaret for terroraksjoner i India. Aksjonene har mye av skylda for det iskalde forholdet mellom India og Pakistan.

Den indiske statsministeren truer med krig dersom nabolandet ikke stanser terroraksjonene på indisk jord. Også amerikanerne forlanger at Pakistan stanser det som antas å være Pakistan-støttede terrorister.

Det er ikke kjent hvem som står bak dagens bombeaksjoner i Ahmadabad.

Volden i delstaten startet 27. februar da en muslimsk folkemengde satte fyr på en togpassasjervogn og drepte 60 hinduer. Episoden førte til hevnangrep. Offisielle tall anslår at bortimot 1000 mennesker er drept. Menneskerettighets-grupper og vestlige diplomater oppgir at rundt 2-3000 er døde i konflikten. De fleste ofrene har vært muslimer.

I går ble elleve hinduer arrestert for å ha brent 92 muslimer til døde. Gujarat-konflikten er den verste religionskrigen i India på et tiår. Ifølge menneskerettighets-grupper støtter delstats-myndighetene hinduene, og politiet skal bevisst skyte mot muslimer når begge gruppene braker sammen.

RELIGIØS VOLD: En politimann går forbi en muslimskeid butikk som ble satt i flammer av hinduer i Ahmedabad tidligere i måneden.