Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bompenger

Tre bomstasjoner i brann - døgnet før omstridt åpning

Sør-Vest politidistrikt: - Neppe tilfeldig.

BRANN I BOMSTASJON: Politiet møtte kraftig røykutvikling fra sensorene på toppen av bomstasjonene i Gamle Ålgårdsvei i Sandnes like før klokka 04 natt til søndag. En inspeksjonsluke var åpnet og ledninger satt i fyr. Foto: Politiet.
BRANN I BOMSTASJON: Politiet møtte kraftig røykutvikling fra sensorene på toppen av bomstasjonene i Gamle Ålgårdsvei i Sandnes like før klokka 04 natt til søndag. En inspeksjonsluke var åpnet og ledninger satt i fyr. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett døgn før 17 nye stasjoner i den omstridte bompengeringen settes i drift fra midnatt natt til mandag og rushtidsavgiften i Rogaland skal innføres fra klokka 07 mandag morgen, har tre av de nye bompengestasjonene blitt utsatt for hærverk.

I alle tre tilfellene er det blitt brutt opp et inspeksjonspanel på siden av de nye bomportalene og satt fyr på ledningsnettet innvendig.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Neppe tilfeldig, svarer operasjonsleder Brit Randulff i Sør-Vest politidistrikt på direkte spørsmål fra Dagbladet om det politiet karakteriserer som grovt hærverk har noen sammenheng på åpningen av bomringen.

- Den første meldingen kom klokka 03.20 fra en drosjesjåfør som så røyk fra de firkantede sensorene i stasjonen på Solasplitten på Forus, der E 39 tar av mot flyplassen. Litt før klokka 04 så en politipatrulje det samme i bomringen ved Gamle Ålgårdsvei, sier politiets operasjonsleder.

De to bomstasjonene ligger 10 minutters kjøring fra hverandre.

Den tredje bomstasjonen med røyksignaler og brannskader oppdaget en politipatrulje klokka 04.50 i Heigreveien i Sandnes.

70 000 motstandere

Den bomringen ligger også kort kjøring fra de to andre skadde stasjonene.

Ingen var pågrepet for skadeverket ved 13-tiden søndag.

- Det har kommet noen tips, som er sendt videre til etterforskerne på saken, sier politiets operasjonsleder Brit Randullf til Dagbladet.

Vegvesenet opplyser til Stavanger Aftenblad at de tre bomstasjonene med ødelagte sensorer neppe vil være i drift mandag.

Den lange striden rundt den nye bompengeringen i Rogaland har gitt støtet til bompengereaksjoner flere andre steder i landet.

Ifølge Stavanger Aftenblad har Facebook-gruppa «Bomfritt Jæren - Nok er nok» nesten 70 000 medlemmer.

Mellom klokka 07 - 09 og mellom 15 - 17 blir de ordinære bomsatsene resten av døgnet doblet fra 22 til 44 kroner.

Bergen og Oslo

Talsmann for den massive bompengeaksjonen i Rogaland, Sigurd Sjursen, lover at protestene på ingen måte er slutt.

Og han merker seg at det har blitt markante bompengeaksjoner i store byer som Bergen og etterhvert Oslo.

- Situasjonen her i Rogaland er at tre av fire berørte kommuner - Randaberg, Sola og Sandnes - innen årets tre siste måneder skal avklare med sentrale myndigheter om det kan gjøres endringer.

Den fjerde kommunen, Stavanger, har ikke gått inn på slike vurderinger. I praksis må alle berørte kommuner være enige.

- Trykket mot politikerne i Stavanger kommer ikke til å avta, sier Sigurd Sjursen.

Stavanger har Høyre-ordfører med støtte fra blant andre regjeringskollega Fremskrittspartiet.

32 000 kroner

Frp-representant i Stavanger bystyre, Leif Arne Moi Nilsen, har talt ordføreren, som partiet hans skal støtte, midt i mot i hele bompengestriden.

- Politikerne oppfatter ikke det sinnet og engasjementet som er ute blant folk over at de må betale bompenger på toppen av andre bilavgifter for å få nye veier. Disse aksjonene er ikke slutt, sier Moi Nilsen til Dagbladet.

- SOLVIK-OLSEN VILLE IKKE HATT DET SÅNN: Leif Arne Moi Nilsen (Frp) under en folkeprotest i Stavanger 22. august i år mot bompenger. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix
- SOLVIK-OLSEN VILLE IKKE HATT DET SÅNN: Leif Arne Moi Nilsen (Frp) under en folkeprotest i Stavanger 22. august i år mot bompenger. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix Vis mer

Han minner om at en familie med en bil, som må krysse bomstasjoner for å komme til barnehage og jobber, får ekstrautgifter på 32 000 kroner i året.

- Hva sier du om ditt eget Fremskrittsparti i regjering og med egen samferdselsminister i denne situasjonen ?

- De har oppført seg som de skal ifølge loven. Saker som er delegert til kommuner og fylker, skal avgjøres lokalt. I perioder har jeg hatt daglig kontakt med samferdselminister Ketil Solvik-Olsen. Han og Frp ville ikke hatt det på denne måten hvis de fikk bestemme, svarer Frps innbitte bompengemotstander i Stavanger bystyre.

Av de store kommunene, roser han politikerne i Kristiansand for best å ha tatt bompengeprotester inn over seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!