Tre brødre dømt for korrupsjon i Bærum

Åtte av ni tiltalte funnet skyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte av ni tiltalte er funnet skyldig i en omfattende korrupsjonssak i Bærum. Hovedtiltalte, en 44 år gammel mann, er dømt til fem og et halvt års fengsel. To av hans brødre har også fått strenge straffer.


44-åringen har vært vedlikeholdssjef i kommunen og ansvarlig for tildeling av oppdrag med malerarbeid i skoler og barnehager. Han er dømt for å ha mottatt penger, varer og tjenester fra flere firmaer som han har gitt oppdrag og som har overfakturert kraftig for jobbene.

Både hovedtiltalte og flere av de øvrige tiltalte har tilstått en rekke av forholdene. Retten gir hovedtiltalte en strafferabatt på ett år og seks måneder for dette.


Brødre delte fortjenesten

Vedlikeholdssjefens to brødre på 51 og 47 år drev et firma som fikk oppdrag av den kommuneansatte. Brødrene overfakturerte gjennom flere år for mange millioner kroner.

I dommen heter det at brødrene hadde en avtale om tredeling av byttet fra handlingene. Asker og Bærum tingrett er derfor ikke i tvil om at de tre har drevet det som kalles organisert kriminell virksomhet, og dømmer dem for det. 

Den eldste broren er dømt til fire års fengsel mens den andre broren er dømt til tre år og sju måneder i fengsel.

En nevø av hovedtiltalte, en mann på 26 år, drev også et firma som fikk oppgaver for kommunen. Han er dømt til ett år og seks måneders fengsel.


Erstatning

Foruten de fire familiemedlemmene er to menn, 43 og 49 år gamle, dømt til to års fengsel hver i saken. En 43-åring er dømt til to år og seks måneder.

De tre drev egne firmaer innenfor maling og vedlikehold. De fikk jobber av hovedtiltalte, og til gjengjeld ytte de ham tjenester. Blant annet ble private hus og hytter pusset opp, og regninger belastet Bærum kommune.

De fire familiemedlemmene er sammen med to av de andre pålagt å erstatte Bærum kommune 16 millioner kroner.


To frifunnet

Til sammen ni personer sto tiltalt i saken. Foruten hovedtiltalte arbeidet to av dem i Bærum kommune. Den ene av disse var eiendomssjef i kommunen, den andre fagansvarlig for elektro.

Den fagansvarlige ble frifunnet mens den tidligere eiendomssjefen ble dømt til 120 dagers betinget fengsel.

Dommene i saken er stort sett i samsvar med påstandene som aktor hadde lagt ned.

(NTB)