Tre bulgarske bussjåfører pågrepet

Tre bulgarske bussjåfører ble i formiddag pågrepet av politiet i Oslo. De er siktet for menneskesmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De tre oppholdt seg i samme buss og sammen med 45 bulgarske passasjerer, opplyser politiinspektør Steen Dalsgaard Nielsen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no. Til sammen er det kommet 80 nye asylsøkere fra Bulgaria i løpet av dagen. De 35 første kom på rutebusser fra Gøteborg i dag tidlig.

De to bussjåførene ble pågrepet ved Oslo Sentralbanestasjon da de var i ferd med å slippe av passasjerene.

- Det er klart at sjåførene har fått oppdraget fra noen. Nå må vi finne oppdragsgiverne, sier Dalsgaard Nielsen. Han sier pågripelsen var et resultat av godt politiarbeid.

Til Bulgaria

I dag drar Norges ambassadør i Romania, Arnt Rindal, sammen med en representant fra Utenriksdepartementet (UD) til byen Ruzo på den rumenske siden av den bulgarsk-rumenske grensa. Det er herfra de fleste bulgarerne samles, før de tar seg videre til Vest-Europa og Norge.

- Der vil de to prøve å komme i kontakt med bulgarere som er på vei til Norge, sier pressetalsmann Erling Rimestad i UD. Det store antallet bulgarere som har kommet hit til landet de siste dagene sier at de har blitt fortalt at de vil få oppholdstillatelse og jobb i Norge. Ambassadør Rindals jobb er å opplyse dem i forkant om at de er blir lurt.

I tillegg gjør UD framstøt overfor bulgarsk presse og vil sette inn annonser i avisene som opplyser bulgarerne om feilinformasjonen.

I mottak

Med de 80 nye asylsøkerne som kom i dag er antallet nyankomne bulgarere kommet opp i 734. Alle har kommet til Norge i løpet av juni og juli.

Første stopp er flyktningemottaket på Tanum i Bærum. I tillegg har Utlendingsdirektoratet (UDI) opprettet innkvarteringer i sivilforsvarsleirene ved Våler i Østfold og Lier ved Drammen.

- Forløpig har vi plass nok, men vi holder oss løpende oppdaterte, opplyser fungerende informasjonssjef i UDI, Are Saurén.

Foreløpig har 60 av bulgarerne sagt at de likevel ikke kommer til søke om asyl her i landet. Antallet ventes å øke.