Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre busser på høykant skal beskytte dem fra skarpskyttere

Livsfarlig på gata i Syrias mest folkerike by.

LY: Disse tre utrangerte bussene skal gi lokalbefolkningen i en gate i Aleppo ly fra regimets skarpskyttere. Aleppo kontrolleres i stor grad av syriske opprørere, men det er stadig harde kamper i byen. Foto: AFP / KARAM AL-MASRI / NTB scanpix
LY: Disse tre utrangerte bussene skal gi lokalbefolkningen i en gate i Aleppo ly fra regimets skarpskyttere. Aleppo kontrolleres i stor grad av syriske opprørere, men det er stadig harde kamper i byen. Foto: AFP / KARAM AL-MASRI / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en gate i den syriske byen Aleppo står tre utrangerte busser på høykant, som et symbol hvor farlig livet i den utbombede byen er. Både ytterliggående islamister og opprørere med støtte fra Vesten kjemper mot de syriske regjeringsstyrkene i byen, og bussene er satt slik for å beskytte lokalbefolkningen mot Assad-regimets skarpskyttere, ifølge AFP.

Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt femte år. Aleppo er Syrias mest folkerike by, og er hardt rammet av krigen. FN har forsøkt å forhandle fram en midlertidig våpenhvile i byen, men FNs spesialutsending til Syria Staffan de Mistura måtte 1. mars innse at det håpet var slukket.

BARRIERE: Det er provisoriske barrierer flere steder i Aleppo. Foto: REUTERS / Hosam Katan / NTB scanpix
BARRIERE: Det er provisoriske barrierer flere steder i Aleppo. Foto: REUTERS / Hosam Katan / NTB scanpix Vis mer

- Vi nekter å møte Staffan de Mistura så lenge det ikke foreligger en grunnleggende og omfattende løsning på konflikten i Syria ved at president Bashar al-Assad og hans stabssjef går av og krigsforbrytere blir rettsforfulgt, sa Aleppos revolusjonsråd, en av opposisjonsgruppene, i en uttalelse, ifølge NTB.

De Mistura har siden i fjor høst jobbet for å få i stand lokale våpenhviler.

200 000 mennesker er drept siden krigen startet, og mer enn en tredel av landets 22 millioner innbyggere er fordrevet fra sine hjem, skriver Washington Post.

En fersk rapport slakter hjelpeinnsatsen, og Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland slår alarm.

HULL I VEGGEN: To menn kjører motorsykkel gjennom et hull i en vegg i Aleppo etter et bombeangrep tidligere i år. Foto: AFP / KARAM AL-MASRI / NTB scanpix
HULL I VEGGEN: To menn kjører motorsykkel gjennom et hull i en vegg i Aleppo etter et bombeangrep tidligere i år. Foto: AFP / KARAM AL-MASRI / NTB scanpix Vis mer

- 2014 markerer det hittil mørkeste året i denne forferdelige krigen. Våkn opp! Dette er den største utfordringen du har hatt i ditt voksne liv, sa Egeland til Dagbladet i forrige uke.

Ferske satelittbilder viser en helsvart situasjon for landet innerst i Middelhavet. Ifølge forskere ved Wuhan-universitetet i Kina er 83 prosent av belysningen blitt borte i løpet av de fire åra krigen har vart.

Hele Norges coronakart