- Tre dager unna en dødelig krise

FNs nødhjelpssjef Jan Egeland frykter liv vil gå tapt etter at Israel bombet vann og strømforsyninger på Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt ble det palestinske innenriksdepartementet bombet av raketter fra israelske fly.

FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egeland, er nå redd for at Gaza kan komme i en humanitær krise.

- Gazastripen er tre dager unna en dødelig, menneskelig krise hvis ikke Israel sørger for at vannforsyning og strøm kommer tilbake straks, sier Egeland til NRK.

Kritisk

Ifølge Egeland er situasjonen for de som bor på Gazastripen, kritisk etter at Israel de to siste dagene har angrepet to store kraftstasjoner. Over halvparten av innbyggerne der er nå uten strøm.

- Det er nå midtsommer i Gaza, det er ekstremt varmt, og det er 1,4 millioner mennesker som bor nesten som sild i tønne i dette området. Disse trenger elektrisitet for at vann skal komme fram og for at kloakken skal komme unna, så dette er rett og slett snakk om helse for folk flest, sier han.

Egeland frykter at sivilbefolkningen skal lide for politiske og militære konflikter, og han nevner at storparten av befolkningen i Gaza er barn.I tillegg er han  kritisk til den palestinske kidnappingen av soldaten Gilad Shalit på søndag, og kaller det «det verste som kunne skje på et verst mulig tidspunkt».

- Krig

VARMT OG TØRT: Det er sommer og stekende hett i Gaza. Israelske bomber har ødelagt vannforsyningen. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/Scanpix
VARMT OG TØRT: Det er sommer og stekende hett i Gaza. Israelske bomber har ødelagt vannforsyningen. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/Scanpix Vis mer

Angrepet mot innenriksdepartementet i natt er det første som er rettet mot et palestinsk regjeringskontor siden Hamas vant valget i januar.

Det ble ikke meldt om skadde eller drepte etter angrepet, men øyenvitner foreller at bygningen sto i brann.

En talsmann for det palestinske regjeringspartiet Hamas anklaget i går Israel for å ha gått til full krig.

- De har gått til full krig for å ødelegge regjeringen, det palestinske folk og vår legitimitet. Israel må være forberedt på konsekvenser, sa han til AP.

- Tre dager unna en dødelig krise