Tre danske soldater drept i Afghanistan

Veibombe rammet patrulje. En soldat såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Tre danske soldater ble i dag drept i et bombeangrep i Helmand-provinsen sør i Afghanistan, opplyser den danske hærens operative kommando (HOK).

En dansk soldat ble såret i angrepet, som skjedde fredag ettermiddag i Gereckh-dalen i Sør-Afghanistan.

Soldatene var på vei i en kolonne med forsyninger fra en militærbase til en annen, da eksplosjonen skjedde. Ifølge HOK kan kjøretøyet ha kjørt over en veibombe eller mine.


- Et hardt tap

Det var helt utbrent etter eksplosjonen. Hendelsen er den mest alvorlige siden Danmark kom med i NATO-styrken i Afghanistan i 2002.
- Dette er hardt tap, sier HOK-sjef Poul Kiærskou i en uttalelse. - En trist dag for Danmark, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Ukjent tilstand

Tilstanden til den sårede soldaten er ikke kjent. Han er fløyet til feltsykehuset i den danske militærleiren Camp Bastion, der han blir operert, melder avisa Politiken.

Ifølge den danske avisa Ekstra Bladet var soldatene mellom 21 og 23 år gamle. De var tjenestegjørende ved stabs- og logistikkompaniet.


21 dansker drept

De siste ukene har Danmark mistet fem soldater i Afghanistan. For bare få dager siden ble to soldater som ble drept i begynnelsen av desember, bisatt i Danmark.

I alt er 21 danske soldater drept i Afghanistan. Danmark er dermed blant de landene som har flest drepte i forhold til antall soldater, skriver AFP.

Den danske styrken i Afghanistan teller 700 soldater.

Nederlender drept

Fredag ble også en nederlandsk soldat drept da han tråkket på en hjemmelaget mine under en militæraksjon i Uruzgan-provinsen sør i landet, mens tre norske soldater ble skadd i en bilulykke på strekningen mellom Mazar-i-Sharif og Maimana nord i Afghanistan.

Ingen av de norske soldatene ble livstruende skadd i ulykken.
(NTB)