Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre døde etter listeria- utbrudd i Sverige

Tror pålegg kan være smittekilden.

LISTERIA:  Slik ser listeria-bakterien ut, og den kan finnes i blant annet røkelaks og mykoster. 
Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
LISTERIA: Slik ser listeria-bakterien ut, og den kan finnes i blant annet røkelaks og mykoster. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en betydelig økning i antall personer som har blitt smittet av bakterien listeria i Sverige.

Fra oktober til desember i fjor ble det rapportert om 41 tilfeller av listeriose. Tallet for tilsvarende periode året før var 25.

Tre personer har dødd etter å ha blitt smittet. Bakteriene spres via mat, og rammer først og fremst eldre og gravide.

Kjøttpålegg Undersøkelser viser at det trolig er et pålegg som er smittekilden.

- Det er vårt hovedspor, sier mikrobiolog Åsa Rosengren ved det svenske Mattilsynet til Dagens Nyheter.

Inkubasjonstiden er lang, som gjør det vanskelig å finne smittekilden. Men to av de som har blitt smittet av listeriabakterien har ført matdagbok over alt de har spist. Fellesnevneren var kjøttpålegg.

- De var sikre på at de ikke hadde spist røkelaks eller gravlaks, som er matvarene vi oftest finner listeriabakterien. De hadde imidlertid spist kjøttprodukter, sier Rosengren.

Måtte stenge Listeriatilfellene har blitt rapportert inn fra hele Sverige, noe som gjør at man mistenker at det dreier seg om en stor leverandr. Matvareprodusenten HKScan trakk nylig tilbake flere typer pålegg som viste seg å inneholde listeria.

Men det har vist seg at disse bakteriene ikke tilhører ikke samme bakteriestamme som bakteriene som står bak utbruddet. I samarbeid med Mattilsynet tok HKScan et hundretalls prøver i sine lokaler, og de viste at det var listeria flere steder.

De ble derfor tvunget til å stenge ned deler av anlegget i Kristianstad.

- Vi har demontert den delen av anlegget helt ned til hver eneste skrue og mutter, og vi har kokt og desifinsert delene. Vi har stoppet all produksjon inntil videre, sier Annelie Lundell, som er kvalitetsdirektør i HKScan.

Hele Norges coronakart