Tre døde på ti dager av uberegnelig «narkoshot»

Slår full alarm etter 13 overdoser i Telemark bare de to siste helgene. Politiet varsler pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To unge menn og en kvinne fra Telemark, den yngste av dem 19 år gammel, er døde etter at de fikk i seg det som antas å være overdoser av det narkotiske stoffet 1,4-Butanediol. Det flytende kjemikaliet ligner på GHB men er betydelig farligere.

En av personene døde forrige fredag, mens de to siste døde henholdsvis på fredag og søndag i forrige uke, opplyser politiet til TA.no.

I dag gikk politiet til aksjon ved flere adresser i nabofylket Vestfold som knyttes til produksjon eller omsetning av «1,4-B».

- Flere personer er siktet for befatning med dette stoffet og det er gjort beslag i Grenland og en person i Vestfold er pågrepet mistenkt for å ha sentral opp mot produksjonen, sier politioverbetjent Skule Worpvik ved Telemark politidistrikt til TA.

13 overdoser Worpvik har i ettermiddag ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentarer, men Telemark politidistrikt opplyser klokka 15.30 til Dagbladetat det vil bli holdt en pressekonferanse seinere i dag.

Dette er andre helga på rad med flere sykehusinnleggelser med lignende forgiftninger, og på bare ei uke har politiet registrert 13 overdoser i Grenland som knyttes til 1,4-Butanediol alene.

Politiet frykter flere ungdommer skal dø ved å få seg i mer av de antatt norskproduserte partiene som er i omløp.

- Får du i deg dette stoffet og tror det er GHB, er du i reell livsfare. Brukere bør kvitte seg med dette stoffet umiddelbart, sier Worpvik til TA.

Uberegnelig 1,4-Butanediol brukes i industrien blant annet som løsemiddel og i plastproduksjon, men har internasjonalt vært kjent som et billig men livsfarlig rusmiddel i over ti år og ble ført opp på den norske narkolista i 2010.

Stoffet er - i likhet med beslektede GBL - kjemisk sett en forløper til GHB, ser likt ut, inntas på samme måte og omdannes til GHB i kroppen.

Men «1,4-B» framstår som  sterkere enn datterstoffet. En «brukerdose»  er dermed enda vanskeligere å beregne, og som ved inntak av ferdig GHB  finnes det ingen motgift ved overdoser. Blandingene som selges har varierende styrkegrad, og
forskjellen mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet og død kan være svært liten.

Politiet har tidligere sett unge jenter få overdose av de GHB-beslektede stoffene etter at de skal ha blitt tilbudt en «shot» med det de antok var blank alkohol. Selv i forsøksvis kontrollerte omstendigheter knyttes stoffene til sterke abstinenser og følelse av avhengighet på lang sikt.

Telemarkpolitiet gjorde i fjor  beslag av flere titalls liter GHB hos enkeltaktører, og politiet er ikke i tvil om at flere kriminelle i regionen driver stort med dette og lignende narkotika.

Etter dagens politiaksjon er to personer mistenkt for å ha formidlet 1,4-Butanediol, og politiet har beslaglagt noen desiliter av det som antas å være stoffet som kan knyttes til dødsfallene, ifølge TA.