Tre dømt for smugling av antatt Nokas-hasj

Trolig finansiert av ransutbyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tre nederlendere ble i Oslo tingrett i dag dømt til strenge fengselsstraffer for ha forsøkt å smugle 472 kilo hasj til Norge i november i fjor. Politiet tror hasjen var finansiert av penger som stammet fra Nokas-ranet i Stavanger.

En 37 år gammel mann som kjørte traileren med hasjpartiet, fikk ti års fengsel. Det samme fikk en 28 år gammel mann som fulgte forsendelsen i en personbil. Den 39-årige sjåføren av følgebilen fikk seks års fengsel.

37-åringen og 28-åringens straff var i tråd med aktors påstand, mens påstanden for 39-åringen var åtte års fengsel. Retten mente imidlertid at seks år var passende.

- Dette er svært strenge straffer for hasjsmugling, sa forsvarer for den 37-årige trailersjåføren, Cecilie Nakstad, etter at dommene var opplest. Hennes klient anket dommen på stedet, mens de to andre tok betenkningstid.

- Nokas-finansiert

David Toska er blant de i alt 18 siktede i saken, som dreier seg om i alt 762 kilo hasj. Politiet mener han var sentral i hasjligaen, og at han finansierte den beslaglagte hasjen med Nokas-penger.

Nordmannen Danny Bungard (29), som sitter varetektsfengslet i Spania og nekter å la seg utlevere, utpekes som hovedmannen bak hasjsmuglingen. Bungard antas å stå bak flere narkotikaforsendelser de siste åra, og var sammen med Toska da Nokas-raneren ble pågrepet i Malaga tidligere i år.

Hasjsmuglingen ble avslørt gjennom telefonavlytting i forbindelse med Nokas-saken. Den første forsendelsen ble stanset, og politiet sendte så SMS-er fra mobiler beslaglagt under aksjonen for å gi inntrykk av at nettverket i Norge fortsatt var intakt.

David Toska ringte ifølge politiet tre ganger til den beslaglagte mobilen fra en telefonkiosk i Paris, og uttrykte bekymring for hasjleveransen. Grunnen var at han ikke fikk tak i dem som politiet hadde pågrepet.

Var blakk

Politiet har til nå funnet seks millioner kroner av det antatte ransutbyttet på 56 millioner fra Nokas-ranet. Toska har tidligere uttalt at han brukte opp mesteparten av sin andel av Nokas-utbyttet fordi «det var dyrt å være på rømmen».

Hasjpartiet anslås å ha en verdi på mellom fem og ti millioner kroner, men gateverdien er langt større.

Mange av de siktede i hasjsaken har forsvarere som for tida er opptatt med Nokas-saken i Stavanger. I tillegg kunne de tre nederlenderne ikke slippes ut av varetekt fordi de er utenlandske statsborgere. For å unngå at nederlenderne ble sittende urimelig lenge i varetekt, valgte derfor påtalemyndigheten å kjøre to separate saker.

Saken mot de resterende tiltalte kommer opp til våren.

- SENTRAL: David Toska hadde en sentral rolle i hasjsmuglingen, mener politiet.
- HOVEDMANNEN: Etter politiets oppfatning er Danny Bungard hovedmannen bak hasjsmuglingen. Han sitter fengslet i Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer