Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre dømt for trippeldrap

Et norsk-pakistansk ektepar er i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror er dømt til 17 års fengsel for tre drap i Pakistan i 2013.

ÅSTEDET: To av drapene skal ha blitt utført på denne eiendommen som en av  de drapsdømte eier. Foto: Privat
ÅSTEDET: To av drapene skal ha blitt utført på denne eiendommen som en av de drapsdømte eier. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Leif Morten Eide, som mente at den 57 år gamle broren som har tilstått at han drepte niesens ektemann, burde få fire års tilståelsesrabatt.

Ekteparet, en 67 år gammel mann og en 53 år gammel kvinne, sto sammen med 57-åringen tiltalt for overlagt drap på tre menn i Pakistan.

Trippeldrapet skjedde 17. mai 2013 i Gujrat øst i Pakistan.

24 år gamle Tanveer Abbas, hans bror Shabir Abbas og faren Ghulam Haider ble alle drept av flere skudd.

Det drapsdømte ekteparets datter anmeldte sine foreldre da hun fikk beskjed om at ektefellen var skutt og drept i hennes foreldres hus i Pakistan. Hun var den første til å forklare seg i saken da den kom opp i Oslo tingrett i august.

- For dem er ære at jenta skal gifte seg med en partner som foreldrene bestemmer, mens guttene kan gifte seg med hvem de vil, forklarte enka i retten.

- Etterforskes ikke I retten har sosialantropolog Unni Vikan forklart at det er sentralt innenfor æresbegrepet å holde kontroll på kvinnene og deres seksualitet. Har man tapt æren må den gjenopprettes.

- Det er farsslekten som begår drapet. Drapet må gjøres kjent og karakteriseres av overvold. Det er ikke uvanlig med tortur i forkant. Slike drap etterforskes ikke av politiet og feires ofte med grillparty etterpå. Det løses gjennom et økonomisk oppgjør mellom familiene, leste dommeren fra dommen.

Ytterligere en involvert har rømt fra Pakistan til De forente arabiske emirater som Norge ikke har noen utleveringsavtale med. Vedkommende ringte moren i familien og sa han hadde drept «de menneskene», ifølge dommen.

- Rene henrettelser Den domfelte 57-åringen, som er bosatt i Fredrikstad, er onkel til den drepte 24-åringens norske ektefelle. Foreldrene lyktes ikke i å få datteren til å skille seg og ga ifølge 57-åringen og en ukjent mann bosatt i Pakistan i oppdrag å drepe svigersønnen, hans bror og hans far.

- Drapene bærer karakter av rene henrettelser. De ble begge skutt i overkropp og hode med et automatgevær før de også ble skutt med en pistol, sa Eide i sin prosedyre tirsdag 21. oktober.

Aktor gikk hardt ut mot det han kalte en ukultur.

- Kvinner blir gjort til varer som fedre og brødre kan skalte og valte med som de vil. Dette er en ukultur vi ikke kan akseptere, og det må reageres strengt av allmennpreventive årsaker, sa Eide ifølge Aftenposten.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media