Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Tre dømte deltok ikke i Nokas-ranet

En avdød 27-åring frikjenner Metkel Betew, Alf Henrik Christiansen og Ikmet Kodzadziku.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alle de tre som 27-åringen sier på lydbåndet at er uskyldige, ble dømt til lange fengselsstraffer i Stavanger tingrett.

Problemet for Gulating lagmannsrett er hvor troverdig 27-åringen er. I ettermiddag fkk retten høre et drøyt 24 minutters lydbåndopptak, foretatt i hemmelighet av en politibetjent.

Politibetjenten flyttet inn i nabolaget og vant 27-åringens tillit. Hele manøveren var en nøye planlagt politiaksjon for å knytte 27-åringen til tyveriet av Munch-bildene Skrik og Madonna. 27-åringen hadde trolig blitt tiltalt i Munch-saken, men han ble funnet død 3. november i år. I retten kom det fram at han trolig døde av en overdose heroin.

Politibetjenten hadde på seg en skjult mikrofon under mange av samtalene med 27-åringen. Til sammen foreligger det mer enn 10 timers opptak. Under samtalene kommer 27-åringen også inn på Nokas-saken.

- Det er helt sjukt, helt høl i huet, at det blir begått justismord i Nokas-saken. Tre av de dømte har ikke en dritt med ranet på gjøre, sier 27-åringen.

Betew trakk seg

Han hevder at Metkel Betew trakk seg fra ranet to dager før det begått. Ifølge 27-åringen stolte ikke Betew på resten av ranslaget. Betew ble dømt til forvaring i tingretten. Han nekter fortsatt for å ha deltatt. Hans DNA er funnet på utstyr og på toalettsetet i ranerens dekkleilighet.

27-åringen sier også på båndet at Alf Henrik Christensen fra Arendal er uskyldig dømt.

 FRIKJENNES AV AVDØD: Metkel Betew, Alt Henrik Christensen og Ikmet Kodzadziku Foto: SCANPIX
FRIKJENNES AV AVDØD: Metkel Betew, Alt Henrik Christensen og Ikmet Kodzadziku Foto: SCANPIX Vis mer

- Hans feil er at han leide en bil for Erling Havnå, og kjørte den til Stavanger. Ranslaget trengte to biler, Havnå kunne bare kjøre en. Men Christensen visste ikke at bilen skulle brukes til et ran, hevder 27-åringen.

Alf Henrik Christensen ba om ordet etter at lydbåndopptaket var avspilt.

- Personen som snakker på båndet har jeg aldri møtt, jeg kjenner ham ikke. Han tar feil når han sier at jeg leide og kjørte en bil for Erling Havnå. Men han har rett når han sier at jeg ikke deltok i ranet, sa Christensen.

Også svenskalbaneren Ikmet Kodzadziku blir omtalt under 27-åringens avlyttede samtale med politibetjenten.

- Han sier at han var i Stavanger for å levere narko, og det er sikkert sant, sier 27-åringen.

Håner ranerne

27-åringen nærmest håner og harselerer med Nokas-ranerne i lydbåndopptaket. Han omtaler David Toska og mange av de andre dømte i nedsettende ordelag, og hevder at de gjorde feil etter feil under ranet.

- De leide ransbiler i eget navn. Hallo, var de helt blåst, eller? Og den største feilen de gjorde var å ikke sjekke vinduet inn til Nokas-bygningen godt nok. De skulle ha stukket av da de skjønte at det ikke var så lett å knuse vinduet. Men Toska hadde lovt gjengen et utbytte på minst 100 millioner kroner, sa 27-åringen.

image: -Tre dømte deltok ikke i Nokas-ranet

Så lo han inderlig og fleipet med Toska som mistet øreproppen, Schumann som la igjen et simkort og skipperen som bare tippet våpen og ransutstyr over båtrekka i stedet for å dra ut på havet og kvitte seg med alt.

Lydbåndopptaket inngår i alt det andre materialet retten må ta stilling til når de skal avgjøre skyld en gang på nyåret. Det ble ingen åpen diskusjon om opplysningene i retten i dag, men det er opplagt at både forsvarere og aktorat vil komme tilbake til båndet i sine prosedyrer.

Vitneførselen i Nokas-saken går nå mot slutten. Retten tar så en pause til over nyttår, da prosedyrene starter.

Hele Norges coronakart