Tre drap på 10 dager:
- En tilfeldig opphopning

Det er mer uvanlig at det går tre måneder uten at det registreres drap i Norge, enn at det registreres tre drap på kort tid, ifølge drapsforsker Vibeke Ottesen.

DRAPSFORSKER: - Den dagen samfunnet går tilbake til normalen vil noen være mer sårbare, mener drapsforsker Vibeke Ottesen. Foto: Espen Røst / Dagbladet / ALL OVER PRESS
DRAPSFORSKER: - Den dagen samfunnet går tilbake til normalen vil noen være mer sårbare, mener drapsforsker Vibeke Ottesen. Foto: Espen Røst / Dagbladet / ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert

Fram til 12. april i år, ble det ikke registrert et eneste drap i Norge. Deretter ble det løpet av de ti neste dagene registrert tre drap:

  • 12. april: Like etter klokka 22 ble den profilerte advokaten Tor Kjærvik (70) skutt og drept i sitt eget hjem på Røa i Oslo. Hans 36 år gamle sønn er siktet for drap, samt for drapsforsøk på Kjærviks samboer.
  • 20. april: Like etter klokka 22 fikk politiet melding om at en mann i begynnelsen av 30-åra var skutt i Tønsberg. Han døde seinere av skadene på sykehuset i Vestfold.
  • 22. april: Klokka 20.40 ble politiet varslet om funn av en død kvinne ble utendørs på Varaldsøy i Kvinnherad. Politiet tror hun ble drept og har gitt en mann status som siktet i saken.

- Påfallende

Drapsforsker Vibeke Ottesen ved Universitetet i Oslo er ekspert på vold og drap i nære relasjoner. Hun understreker at det ikke er noe som knytter disse tre drapene sammen.

- Med så få drap som man har i Norge, vil en legge mer merke til det når det ikke er drap, og når det blir en opphopning av drap, men det er ingen sammenheng mellom de tre. Det er en tilfeldig opphopning, sier hun.

Det som derimot var mer uvanlig, var at vi ikke registrerte noen drap i Norge i løpet av årets første drøye tre måneder, mener hun.

- Vi har få drap i Norge, det ligger på rundt 30 i året. Derfor var det påfallende og uvanlig at vi hadde tre måneder uten drap. Men det er ikke slik at Norge har blitt immun. Det vil komme drap, sier Ottesen, som er evolusjonspsykolog ved Institutt for biovitenskap.

Hennes doktoravhandling er en studie av 39 barne- og familiedrap og tilfeller av dødelig vold mot barn i åra 1990–2009.

Partnerdrap

I Norge registreres det få drap som kan knyttes til annen kriminalitet, om man sammenlikner med land utenfor Norden. Når det gjelder drap i nære relasjoner skiller Norge seg derimot ikke påfallende fra andre land, forteller Ottesen.

- Det har vært en bekymring hos folk at nedstengingen av landet skulle føre til flere partnerdrap. Jeg har vært av motsatt oppfatning, fordi partnerdrap skjer når kvinner går ut av forholdet. Nedstengningen har gjort det sosialt og økonomisk vanskeligere for kvinner å bryte ut av forhold, og etter ett år vi har ikke sett noen økning i partnerdrap.

Derimot var antallet stabilt, og det ble en prosentvis nedgang i andelen partnerdrap utgjør i Norge i fjor, sammenliknet med åra før, opplyser hun.

- De siste ti år har partnerdrap utgjort 25 prosent av alle drap i Norge. I fjor falt andelen til 16 prosent, sier drapsforskeren.

Advarer

Hun forteller at et typisk trekk når et individ dreper en forelder er at det er knyttet til svært alvorlige forhold i oppveksten, som forsømmelse og ulike former for vold. Det kan også være knyttet til en psykisk lidelse hos den som begår drapet, som utløser psykose.

- Når menn begår partnerdrap, familiedrap eller barnedrap er dette som regel knyttet til en livskrise, som kommer av at kvinnen initierer samlivsbrudd eller at han sliter økonomisk, sier hun.

Derfor advarer hun at denne typen drap vil kunne skje når landet åpnes igjen.

- Nå sitter mange av oss hjemme og mange sliter økonomisk, men når samfunnet åpner igjen har noen en jobb å gå tilbake til, andre ikke. Akkurat nå har vi en felles opplevelse av å sitte i samme båt, men snart vil noen gå ut av båten – og det vil synliggjøre de økonomiske konsekvensene av pandemien for enkelte familier.

Hun fortsetter:

- Menn er sårbare for tanker om selvmord når de sliter økonomisk, og forskningen viser at de kan de ta med seg barn og partner ved selvmord.

Mer sårbare

At kvinner går ut av forholdet kan også være en risikofaktor, forteller hun videre. Ifølge SSB var det færre skilsmisser i Norge i fjor sammenliknet med de foregående åra.

Dette betyr at den dagen samfunnet går tilbake til normalen vil noen være mer sårbare, tror Ottesen.

- Er du bekymret for dette?

- Jeg ber innstendig om at vi som samfunn ikke glemmer det, svarer hun og legger til:

- Folk som er i en ekstrem situasjon og opplever å være alene i den, vil velge de løsningene de kan se. Derfor må vi rundt dem vise dem alternative måter å komme seg gjennom livskrisa på uten å ty til ekstreme handlinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer