Tre drept av jødisk terrorist

En jødisk terrorist skjøt og drepte tre palestinere på Vestbredden i går. Nå lover Hamas hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjedde på den første dagen av Israels tvangsflytting av jødiske bosettere fra Gaza.

Bosettere gikk berserk. I en synagoge lød sanger fra gasskamrenes tid. Ei jødisk bosetterkvinne satte seg i brann.

Den første dagen av Israels tvangsflytting av bosetterne fra Gaza fikk mange dramatiske episoder, men likevel har det gått lettere, raskere og med mindre vold enn fryktet, ifølge israelske offiserer.Fem av de 21 bosettingene i Gaza er allerede tømt. I løpet av uka kan alle bosetterne og deres ulovlig innreiste støttespillere være ute av Gaza. I neste uke kan man begynne å rive husene, mener lederne for operasjonen.

En 38 år gammel israeler, Asher Weisgan, drepte tre og såret to palestinere på Vestbredden i protest mot Israels tilbaketrekking fra Gaza. Som sjåfør kjørte han daglig palestinske arbeidere til og fra et industriområde i den jødiske bosettinga Shiloh på Vestbredden. I går kveld skulle han kjøre to palestinere hjem. På veien stanset han og ba en sikkerhetsvakt om vann, knivstakk sikkerhetsvakten og tok hans våpen. Deretter skjøt han ned og drepte de to palestinerne i bilen, løp inn i industriområdet og skjøt ned tre andre palestinere. Den ene av dem døde, den andre var i går livstruende såret.

«Jødisk terror»

Statsministeren i Israel, Ariel Sharon, fordømte drapene som «jødisk terror» og sa at han ser «veldig alvorlig» på dette. Det er andre gang i løpet av to uker at ytterliggående jøder dreper uskyldige palestinere i protest.

I Knesset kreves det fra flere hold tiltak mot arnestedene for jødiske ekstremister i bosettingene på Vestbredden.Fra Gaza truet Hamas med hevn.

-  Denne forbrytelsen kommer ikke til å gå forbi uten hard straff. Fienden åpner hevnens dør, sa Mushir al-Masri, talsmann for Hamas.

TOK HEVN: Israelske politifolk undersøker bilen der to palestinere ble skutt og drept av en jødisk terrorist som var deres sjåfør. Ofrene ligger tildekket ved bilen. Etterpå drepte han enda en palestiner og såret to. Dette var hans hevn fordi Israel trekker seg ut av Gaza. Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix
TOK HEVN: Israelske politifolk undersøker bilen der to palestinere ble skutt og drept av en jødisk terrorist som var deres sjåfør. Ofrene ligger tildekket ved bilen. Etterpå drepte han enda en palestiner og såret to. Dette var hans hevn fordi Israel trekker seg ut av Gaza. Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix Vis mer

Men han la til at Hamas ikke ønsker å forsinke Israels tilbaketrekking, noe som tyder på at hevnen kan vente.

Nazitidas symboler

I synagogen i Neve Dekalim, Gazas største bosetting, hadde gjenværende innbyggere samlet seg til bønn og sang. De sang «Ani Maamin», en sang som noen jøder sang på vei inn i nazistenes gasskamre, og som man synger i Israel under sørgehøytider. Sikkerhetsstyrkene bestemte seg i går for å vente til i dag med å tømme synagogen.

I kolonien Kerem Artzmona brukte ytterliggående bosettere symboler fra nazitida for å anklage sikkerhetsstyrkene for overgrep. De bar «jødestjerna» på sine T-skjorter, som jødene måtte gjøre i Nazi-Tyskland, og møtte soldater med ropene: «Nazi!», «Nekt ordre!» og «Jøde kaster ikke ut jøde!».Bosetterne i Kerem Artzmona påla sine barn å gå soldatene i møte med «jødestjerna» på brystet og hendene i været, akkurat som på et kjent fotografi fra nazitida.

Mange israelere finner bruken av disse symbolene svært usmakelig, og mange fordømmer også foreldre for å bruke barna i sin egen kamp.

Berserk

Flere hundre bosettere stormet ut av Kfar Darom, som skal tømmes de neste dagene, og gikk berserk. De stilte seg opp på ei bru, hvor de veltet store sementblokker over kanten. De forsøkte så å sette et palestinsk hus like ved i brann. Palestinske ungdommer svarte med å kaste stein mot bosetterne. Israelske soldater rykket ut, slokte brannen og jagde bosetterne tilbake til Kfar Darom.

Ei 54 år gammel kvinne, bosetter på Vestbredden, satte seg i brann i Netivot sør i Israel. Hun tilhører ytre høyre blant bosetterne. Med 70 prosent av kroppen forbrent ble hun brakt til sjukehus.Ei kvinne fra bosetterbevegelsen som ulovlig hadde infiltrert Morag i Gaza, kom i ordkløveri med en kvinnelig soldat utenfor koloniens synagoge. Det endte med at hun stakk soldaten med ei grov sprøyte før hun ble arrestert.

Like etterpå, da han fikk høre dette, oppfordret statsminister Sharon bosetterne til å rette sin vrede mot ham:

-  Jeg vil i sannhet oppfordre alle om ikke å angripe politiet, ikke de kvinnelige og mannlige soldatene. Ikke skyld på dem. Ikke gjør det hardt for dem. Ikke skad dem, skad meg!

«Fjelltopp-ungdom»

I de siste dagene har den indre sikkerhetstjenesten, Shin Bet, stanset forsøk fra jødiske grupper på ytre høyre på å ta seg inn på Tempelfjellet i Jerusalem, stedet for de muslimske helligdommene, som palestinerne kaller Haram as Sharif. I flere måneder har de arbeidet med opplysninger om mulige terrorangrep for å forpurre tilbaketrekking fra Gaza.

Nå antar man at de såkalte «fjelltopp-ungdommene», fra bosettingene på fjelltoppene på Vestbredden, vil utgjøre den harde kjernen som holder stand til det siste i Gaza.