Tre drept i ambassadestrøk i Damaskus

FN-kontorer ble satt i brann i sammenstøt mellom politi og angivelige terrorister i Syrias hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst tre kraftige eksplosjoner og intens skyting kunne i kveld høres i den syriske hovedstaden. Ifølge vitner ble det avfyrt rakettdrevne granater mot en bygning som huser FN-kontorer. Det ble også meldt at en av eksplosjonene fant sted like ved et kjøpesenter.

Flere ambulanser rykket ut til området som ble sperret av for utenforstående. Også strømmen ble kuttet.

Sammenstøtet fant sted i Mazza vest i byen hvor det ligger mange vestlige ambassadørboliger, blant annet den britiske, saudiarabiske og canadiske.

Norsk ambassade

Også den norske ambassaden ligger i dette området. En av de ansatte bor i selve ambassadebygningen, mens de øvrige bor like i nærheten. Ambassadør Svein Sevje befant seg i kveld på reise til Libanon og var ikke tilgjengelig for kommentar.

Selve ambassadestrøket ble avsperret og de ansatte ved den norske ambassaden har meldt fra om store grupper militære som løp i gatene etter flere eksplosjoner.

- Vi har bedt de ansatte om å orientere seg om hva som er skjedd og melde ifra til oss her i Norge. Situasjonen er uoversiktlig. Foreløpig er det lite opplysninger som er kommet ut, sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Karsten Klepsvik, til NTB.

- Total kontroll

Om lag en time etter at de første meldingene kom, meldte det syriske nyhetsbyrået SANA at sikkerhetsstyrkene hadde «total kontroll». Vitner sier også at skytingen stanset en time etter eksplosjonene.

- Fire væpnede menn skjøt mot tilfeldige forbipasserende og syrisk politi foran den canadiske ambassaden sent i kveld. Dette utløste en skuddveksling hvor tre av angriperne ble drept, meldte det statlige byrået. Litt senere ble imidlertid opplysningene om de tre drepte trukket tilbake uten nærmere forklaring.

Også den libanesiske TV-stasjonen Manar melder at tre av gjerningsmennene ble drept.

- Terrorister

Statlig syrisk fjernsyn betegner angriperne som «terrorister». En av dem skal være arrestert etter å ha kastet håndgranater og brukt maskingevær. Den syriske ambassadøren i USA, Imad Mustafa, antyder overfor CNN at al-Qaida står bak.

- Vi har gjort det vi kan mot al-Qaida. Vi har den samme fienden. Vi hjelper USA i kampen mot al-Qaida og terrorisme, sa Mustafa.

Ansatte ved den norske ambassaden i Damaskus satte i kveld i gang arbeidet med å lokalisere de i underkant 20 nordmennene som skal befinne seg i byen. Det lokale telefonnettet var ute av funksjon, så arbeidet med å finne folk var vanskelig.

Oversikt

- I underkant av 20 nordmenn har registrert seg på ambassaden, og det er vel ikke grunn til å tro at det er så mange andre som befinner seg der nå. Det bør være mulig å få en oversikt, sier Klepsvik.

En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet i London sier at eksplosjonene skjedde i en gate som ligger like ved residensen til den iranske ambassadøren.

- Det er nærmere residensen til den iranske ambassadøren enn residensen til vår ambassadør. Ingen av de ansatte ved den britiske ambassaden er såret, men de er i gang med å vurdere situasjonen, sier hun.

(NTB-Reuters-AFP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer