Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre drept i bombe-attentat

Tre israelere ble drept da en buss ble sprengt i lufta i kveld. Mange skal være skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen skjedde i et veikryss i Pardes Khana, 5 kilometer fra byen Hadera nord i Israel.

Ifølge politiet var det trolig en palestinsk selvmordsbomber som utførte angrepet. Et vitne forteller at bussen ble sprengt i flere deler, og at eksplosjon var svært kraftig.

De palestinske selvstyremyndighetene fordømte angrepet kort tid etter, og gjentok samtidig at de jobber på spreng for å hindre alle slags angrep på israelske sivile.

En talsmann sa også at man har gitt ordre om å etterforske angrepet og pågripe de skyldige, samtidig som han ba Israel om å stanse likvideringer av palestinske aktivister fordi det bidrar til å øke spenningene.

Over tusen ofre

Det 14 måneder lange palestinske opprøret hadde torsdag krevd mer enn 1.005 liv. Av dem er 786 palestinere og 197 israelere, ifølge opptellingen til nyhetsbyrået AFP. I tillegg har enkelte utlendinger og arabiske israelere blitt drept.

Tidligere torsdag ble en israelsk soldat drept etter at væpnede palestinere angrep ved en landsby nord på Vestbredden, ikke langt fra den israelske grensen. En annen soldat ble såret i angrepet

Ved en israelsk kontrollpost i nærheten av byen Nablus mistet to palestinere livet da israelske soldater skjøt mot bilister. Den ene skal ifølge israelske kilder ha forsøkt å ta seg forbi kontrollposten, mens palestinere mener han forsøkte å snu. Den andre palestineren skal ha blitt drept av et streifskudd.

USAs diplomati

USAs utsending Anthony Zinni fortsetter forsøkene på å bringe partene tilbake til forhandlingsbordet, selv om USAs diplomatiske offensiv er møtt med stor skepsis iblant annet Egypt. Torsdag møtte Zinni representanter fra begge sider for å drøfte sikkerheten.

Israels statsminister Ariel Sharon fastholder imidlertid at han vil ha sju dager uten opprør og vold før han går med på å sette i verk fredstiltakene som er foreslått av den internasjonale Mitchell-komiteen.

Sharon skulle sent torsdag kveld reise til Washington for blant annet å møte USAs president George W. Bush. Etter selvmordsaksjonen vurderte han imidlertid å utsette reisen.

(NTB-DPA)

Hele Norges coronakart