Tre drept i dansk togkrasj

To lokomotivførere og en passasjer ble drept da to regionaltog kolliderte i Kølkær mellom Herning og Brande i Danmark i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg skal en fjerde person ha blitt alvorlig kvestet i ulykken. I alt 39 personer ble fraktet til sykehus i Herning, hvor de blir behandlet for skader og sjokk. 28 personer skal ha fått fysiske skader, 14 av dem lettere.

Politiet i Herning sier til den danske avisa Jyllands-Posten at det totalt skal ha vært 70 passasjerer på de to togene da ulykken skjedde. Ulykken skal være den verste i Danmark på 12 år.

Sammenstøtet fant sted ved en nedlagt stasjon i den danske byen Kølkær. Toget fra Herning ventet på et såkalt vikespor på at toget fra Brande skulle passere på et gjennomgående spor. Herning-toget kjørte av uforklarlige grunner inn på vikesporet, der det frontkolliderte med det ventende toget.

Sammenstøtet var så voldsomt at toget som sto stille ble flyttet omring 150 meter langs skinnene.

Manglet ATS

En kvinnelig passasjer på det ene toget skal ha varslet det lokale politiet i Herning om ulykken. Hun fortalte også hvordan seter og personer var blitt kastet rundt i togvognene under sammenstøtet.

Sikkerhetssjef Poul Petersen fra Banestyrelsen sa på en pressekonferanse etter ulykken at ulykkesstrekningen manglet det automatiske sikkerhetssystemet ATS. Han sa også at ingen hadde kontakt med togførerne like før ulykken. Nå skal de to togenes svarte bokser undersøkes, med håp om at de kan hjelpe med ulykkesårsaken.

Det danske jernbaneselskapet DSB regner med at det vil gå et døgns tid før ulykkesstrekningen kan åpnes for trafikk.

Kriminalinspektør Peder Nørgaard fra Herning Politi sier til Jyllands-Posten at de omkomne er identifisert.