DRAP: Mexicansk politi jakter på væpnede menn kledd som mariachi-musikere som skal ha skutt og drept tre mennesker i et populært turistområde i Mexico by. Her fra åstedet fredag kveld. Foto: NTB Scanpix
DRAP: Mexicansk politi jakter på væpnede menn kledd som mariachi-musikere som skal ha skutt og drept tre mennesker i et populært turistområde i Mexico by. Her fra åstedet fredag kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tre drept i Mexico City: Jakter bevæpnet mariachi-band

Ytterligere sju personer ble skadet etter at skyting brøt ut i turiststrøk i den meksikanske hovedstaden.

Tre personer ble drept og minst sju personer ble skadd etter at skyting brøt ut i et populært turiststrøk i Mexico City fredag kveld lokal tid.

Nå jakter politiet i den meksikanske hovedstaden det de beskriver som et bevæpnet mariachi-band, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flyktet på MC

Skytingen fant sted i et kryss ved Plaza Garibaldi i bydelen Guerrero. Området er kjent som et sentrum for mariachi-musikere, den kjente meksikanske musikkformen.

Skytterne var bevæpnet med både rifler og pistoler, skriver nyhetsbyrået.

Det skal ha vært tre skyttere, og alle skal ha flyktet fra stedet på motorsykler etter hendelsen.

Hvem skytterne kan være, har politiet foreløpig ingen indikasjoner om. Det er heller ikke kjent hvem de drepte er, eller om det er noen relasjoner mellom ofrene og gjerningsmennene.

Grov voldsbølge

Etter å stoppet den aller verste volden i Mexico City i en årrekke, er nå drapsstatistikken tilbake til de skyhøye nivåene fra 2014, ifølge Reuters.

Mye av kriminaliteten stammer fra narkokriminalitet og begås av karteller og gjenger, ifølge politiet.

Plaza Garibaldi, som ofte bare kalles Plaza Mariachi, ligger ikke langt unna bydelen Tepito.

Denne bydelen er beryktet for kriminalitet, og hjem til den svært voldelige narkobanden La Union, skriver BBC.

Tepito har opplevd en grov voldsbølge den siste måneden etter at La Unions angivelige leder, Roberto Moyado Esparza, eller El Betitio som han kalles, ble arrestert, skriver den britiske kringkasteren videre.

31 174 drept i fjor

Siden myndighetene i Mexico erklærte krig mot landets mektige narkokarteller i desember 2006, har flere enn 200 000 mennesker forsvunnet eller blitt drept, ifølge BBC.

Etter flere år med nedgang i antall drap og annen voldelig kriminalitet, har Mexico på nytt blitt gjenstand for en drapsbølge.

2017 ble det blodigste året i landets historie da en ny og dyster drapsrekord ble satt. 31 174 mennesker ble drept.

Det forrige toppåret var i 2011 da det ble registrert 27 213 drap i Mexico.

Drapsraten i Mexico var i fjor på 25 per 100 000 innbygger, mot 20 per 100 000 året før, skriver NTB.

Mexico er dermed på nesten samme nivå som Brasil og Colombia, mens Venezuela topper lista med 89 per 100 000 og El Salvador og Jamaica har rundt 60 per 100 000 innbygger.

Amerikanske storbyer som Chicago, Detroit og New Orleans er også fortsatt farligere enn Mexico, målt i drapsrate.

175 politikere drept

Før årets valg i Mexico var politikere spesielt utsatt for drap. Fra og med september i fjor og til 31. august i år, ble 175 politikere drept.

I tillegg ble det i løpet av året registrert minst 850 aggressive handlinger mot politikere landet over.

Ifølge NBC er det særlig delstatene Michoacán, Guerrero og Oaxaca som har fått merke den økende voldsbruken i landet.

- På en måte kan man se matematisk på dette, siden det aldri før har vært så mange posisjoner som skal fylles. Utviklinga i kriminaliteten gjør det samtidig langt viktigere å ta kontroll over territorier og lokale myndigheter, sa sikkerhetsanalytiker Alejandro Hope til NBC tidligere i sommer.