Tre drept med UDI-kniv

Politikere vil frata asylsøkerne kjøkkenpakka fra Utlendingsdirektoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag ble somalieren Abdi Samad Hussein Mahammed (27) knivstukket på Jarlen motakssenter i Kyrksæterøra av en annen somalier. Offeret slapp unna med livet i behold, men politikerne krangler nå om våpenet som ble brukt: En kjøttkniv som inngår i pakken mange av asylsøkerne får når de kommer til Norge, skriver Adressa.no. I tillegg får asylsøkerne utdelt kopper, kar, bestikk og en brødkniv for å lage seg mat selv.

Tre drap

I går fikk Adresseavisen bekreftet at en «UDI-kniv» ble brukt da bussjåføren Audun Bøland (39) og asylsøkeren Christian Baloky (44) ble drept av en annen asylsøker i Valdres i februar i fjor.

Statsadvokat Jenny Pedersen i Nordland opplyste at en kniv fra en kjøkkenpakke ble brukt da en somalsk asylsøker (32) ble drept ved Movegen asylmottak på Nesna i januar i fjor. En 23 år gammel asylsøker fra Georgia er dømt for drapet.

Nødvendig?

- Er det virkelig nødvendig å dele ut en kjøttkniv som også kan brukes som drapsvåpen? spør kriminalpolitisk leder i Høyre, Linda Cathrine Hofstad.

Hun sier at et menneske som vil drepe noen sikkert vil klare det uansett, men at det ikke hjelper på situasjonen at det «ligger et drapsvåpen på hvert rom».

Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul sitter i Justiskomiteen. Hun mener det er absurd å forby kjøkkenredskaper på asylmottak, men etterlyser en praksis som kan forhindre at slike situasjoner oppstår. Hun mener det medisinske og psykologiske tilbudet er viktigere enn hva de får utlevert av potensielt farlige gjenstander.

- Burde vi ikke starte med å unngå at de bor oppå hverandre i asylmottak, i stedet for å frata dem kjøkkenkniver? Vi forbyr jo ikke kjøkkenkniver selv om vi av og til ser dem brukt i voldsaker i norske hjem, sier Gjul.

Ikke stort problem

Fremskrittspartiets Per Sandberg går også hardt ut mot UDIs praksis med utlevering av kjøttkniver.

- Å gi kniver til asylsøkere når de kommer til landet er helt meningsløst. Mange av disse menenskene har krigstraumer og er i psykisk ubalanse, sier han til Radio Adressa.

Lederen ved Jarlen mottakssenter hevder knivstikking er forsvinnende lite. Fredagens tilfelle var det første på senteret, som har hatt 120 000 overnattinger siden oppstarten. Han sier at kjøkkenkniver er tilgjengelig for alle mennesker, og vil uansett bli kjøpt om man skal lage mat selv.

BUSSDRAMA: Sjåføren Audun Bøland ble knivstukket, men klarte å stoppe bussen selv om han var dødelig såret. Ingen passasjerer ble skadet. Her står bussen dagen etterpå.
BUSSJÅFØR:</B> 39 år gamle Audun Bøland ble drept under bussdramaet ved Fagernes i fjor.
NORDLAND: En 32 år gammel somalsk asylsøker ble funnet drept på Movegen asylmottak på Nesna.
SJOKK:</B> Mottaksleder Arne Anmarkrud ved Lundeskogen asylsøkermottak der Christian Baloky (44) ble funnet drept.