ÅTTE DREPT: Terroristene skal ha vinket med hvite lommetørkler for å få sivile til å stoppet langs motorveien. Så ble de slaktet. Terroristene var tungt bevæpnet og var iført selvmordsvester da de utførte angrepene forrige torsdag. Foto: IDF
ÅTTE DREPT: Terroristene skal ha vinket med hvite lommetørkler for å få sivile til å stoppet langs motorveien. Så ble de slaktet. Terroristene var tungt bevæpnet og var iført selvmordsvester da de utførte angrepene forrige torsdag. Foto: IDFVis mer

Tre egyptere deltok i terrorangrepet på Israel

Israel holdt tilbake informasjon for ikke å fornærme Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre av terroristene som drepte åtte israelere forrige torsdag, var egyptere. Det kommer fram i en rapport i avisa Al-Masry Al-Yaoum, som er gjengitt av Haaretz og Ynet News. En av egypterne som deltok i terrorangrepet rømte fra et egyptis fengsel under vårens opprør som ledet til at Hosni Mubarak gikk av.

Totalt var det 12 terrorister som utførte en rekke koordinerte angrep mot kjøretøy langs en motorvei utenfor Eilat. Noen av terroristene ha vært iført uniformer som likner dem i det egyptiske forsvaret og vinket med hvite lommetørkler for å lure vanlige israelere som kjørte langs motorveien til å stoppe.

Terrorangrepet er det mest alvorlige i Israel siden 2008 og det verste i Benjamin Netanyahus regjeringstid. Det har også skapt diplomatiske spenninger mellom Israel og Egypt.

Stoppet ikke terroristene Israel forfulgte terroristene inn på egyptisk territorium og i skuddvekslingene ble fem egyptiske soldater drept. Ifølge de foreløpige rapportene fra etterforskningen fra både israelsk og egyptisk side, skal de israelske styrkene ha gjort sitt ytterste for å unngå egyptiske tap, skriver Ynet News.

Flere av terroristene skal ha lagt seg helt opp til egyptiske militærposter og det ble blant annet avfyrt en antiluftsrakett mot en israelsk militærhelikopter.

Det israelske forsvarets (IDF) etterforskning viser også at egyptiske militære var oppmerksom på de 12 terroristene allerede før de utførte sine terrorhandlinger inne i Israel, men at de ikke gjorde noe.

Først etter at snkikskyttere begynte å skyte mot israelske styrker ute på kvelden, blandet de egyptiske styrkene seg inn. Ifølge den foreløpige rapporten fra IDF skal de fem egyptiske soldatene først ha blitt drept etter at terroristene nektet å overgi seg.

Diplomatisk krise Det er ennå ikke klart om det var israelske styrker eller terrorister som drepte de fem egyptiske soldatene, siden man ennå venter på obduksjonsrapportene. Ifølge Ynet var Israel allerede forrige uke klar over muligheten for at det var terroristene som drepte de fem egyptiske grensevaktene, men at de ikke ønsket å offentliggjøre det for ikke å øke fornærme Egypt.

I tillegg til å forfølge terroristene tilbake til Egypt, svarte Israel på terrorangrepet med en rekke bombeangrep mot militære mål inne på Gaza. En av toppene i Folkets motstandskomité (PRC) ble drept, organisasjonen som Israel mener sto bak terrorangrepet. I tillegg ble barn av det Israel mener er terrortopper ofre i angrepene.

Dette igjen førte til en rekke rakettangrep på Israel. Totalt ble det skutt over 100 raketter fra Gaza og inn i Israel. En person ble drept og flere skadd.

Den israelske opposisjonen sa at de støttet et omfattende militært angrep på Gaza som svar på rakettangrepene, men Netanyahu-regjeringen valgte å avstå fra en større militær reaksjon for ikke å heve konfliktnivået med Egypt ytterligere.

En større israelsk operasjon inne på Gaza, ville ført til sterke reaksjoner i den egyptiske befolkningen og økt presset fra Muslimbrødrene om å kansellere fredsavtalen med Israel som har vart siden 1979.

UTBOMBET: En utbombet buss angrepet av en selvmordsbomber. Foto: Ariel Hermoni/Israelske forsvarsdepartementet
UTBOMBET: En utbombet buss angrepet av en selvmordsbomber. Foto: Ariel Hermoni/Israelske forsvarsdepartementet Vis mer