Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre eks-soldater dømt for leiemord. I kulissene lurer en kriminell mesterhjerne

Fra vitneboksen la han ut om det kriminelle imperiet sitt.

PÅGREPET: Joseph Hunter pågrepet i Thailand i 2013. Denne uka ble han dømt for drap etter at hans egen sjef vitnet mot ham. Foto: AP Photo / Sakchai Lalit / NTB Scanpix
PÅGREPET: Joseph Hunter pågrepet i Thailand i 2013. Denne uka ble han dømt for drap etter at hans egen sjef vitnet mot ham. Foto: AP Photo / Sakchai Lalit / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilen med de tre personene var på vei ut på den filippinske landsbygda utenfor hovedstaden Manilla.

Eiendomsmegleren Catherine Lee hadde med seg to amerikanske menn i bilen.

De hadde sagt at de var interessert i å kjøpe en eiendom, og hun hadde flere hus hun kunne tenke seg å vise dem i området.

Plutselig trakk en av mennene fram en pistol, og skjøt henne flere ganger i ansiktet.

De to mennene kastet kroppen hennes på en søppelhaug ved siden av veien før de kjørte videre.

Dømt

Mer enn seks år senere sitter de samme to mennene på tiltalebenken i en rettssal på Manhattan i New York da dommen falt i saken mot Joseph Hunter, Adam Samia og Carl Stillwell.

Alle tre er tidligere amerikanske leiesoldater.

Fra vitneboksen har en mann nettopp satt den siste spikeren i den juridiske kista til de tre mennene. Deres tidligere sjef Paul Le Roux.

New York Times har beskrevet ham som «en av verdens minst kjente, men samtidig mest uhyrlige kriminelle», mens Atavist Magazine karakteriserer ham som «en kriminell mesterhjerne».

Lurt av politiet

Le Roux hadde i mange år vært et spøkelse myndighetene sleit med å få tak i. Men i 2012 var det stopp for den 45 år gamle mannen født i Bulawayo som ligger i det som nå er Zimbabwe (da Rhodesia).

Den 25. september fløy Le Roux til Monrovia i Liberia der han skulle møte representanter fra et kolombiansk narkokartell. I stedet viste det seg at disse var agenter fra det amerikanske narkotikapolitiet (DEA).

Allerede på flyet tilbake til USA, der han var mistenkt for å smuglet narkotika inn i landet, gikk han med på å samarbeide med myndighetene, og kort tid etter ankomst skrev han under på en avtale.

Her gikk han med på å si seg skyldig på to tiltalepunkter, mot at han fikk immunitet for alle andre lovbrudd han måtte ha begått.

Det var som å åpne Pandoras eske.

Drap, dop og våpen

I retten i New York fikk tilhørerne et lite glimt at det kriminelle imperiet Le Roux hadde styrt i en periode på 20 år der han satt som påtalemyndighetenes nøkkelvitne.

Han innrømmet å ha solgt missilteknologi til Iran, fraktet våpen fra Indonesia og smuglet metamfetamin ut av Nord-Korea. I tillegg fortalte han at han bevæpnet 200 geriljakrigere i Somalia, at han hadde lagt planer for å gjennomføre statskupp på Seychellene og om drap på de som har stått i veien for organisasjonen hans.

På spørsmål fra aktoratet om hva han hadde smuglet gjennom årenes løp, svarte Le Roux at han det gikk i alt fra våpen, narkotika og kontanter til kjemikalier og gull.

- Hvem solgte du våpen til, spurte aktor.

- Rebeller, krigsherrer og kriminelle. I praksis alle som hadde penger til å betale, svarte han uaffektert.

Så voldsomme var beretningene at et jurymedlem sa at hun fryktet for sitt liv bare ved å være der. Dagen etter ble hun fritatt.

Le Roux fortalte også at han hadde en egen gruppe leiemordere og håndhevere som skulle beskytte den massive organisasjonen hans. Sjefen for denne var nettopp Joseph Hunter som denne uka sitter på tiltalebenken i New York.

Hemmeligholdt arrestasjon

Hunter fikk jobben som sjef for Le Rouxs private spesialtropp etter at Le Roux selv var med på å drepe hans forgjenger etter mistanke om svindel, men syndikatsjefen skulle også bli den 52 år gamle eks-soldatens bane.

Amerikanske myndigheter klarte å holde Le Rouxs arrestasjon hemmelig, og med hans hjelp begynte DEA å plukke opp drapstroppens medlemmer én etter én.

I 2013 hadde turen kommet til den tidligere soldaten og leiesoldaten Hunter.

Under en operasjon i Phuket i Thailand tok myndighetene opp en samtale mellom Hunter og tre andre som planla å drepe en DEA-agent og en informant.

Han skrøt også av forskjellige ting han hadde gjort i Le Rouxs tjeneste - deriblant drap.

Lønn og drapsbonus

Hunter ble pågrepet, utlevert til USA og fikk i første omgang en dom på 20 år. Men Le Roux var ikke ferdig med sin tidligere høyre hånd.

I detalj forklarte han i retten hvordan to medlemmer av spesialgruppa hans, en mann fra New Zealand og et tidligere medlem av den franske fremmedlegionen, hadde sluttet. Hunter fikk jobben med å erstatte dem.

E-poster viser hvordan Hunter tok kontakt med de to andre mennene på tiltalebenken, Samia som var en tidligere snikskytter i hæren og Stillwell som jobbet som våpeninstruktør. Begge fra Roxboro i Nord-Carolina.

De to fløy til Manilla i januar 2012 der de ble utstyrt med en rifle, en pistol, en maskinpistol og adressen til Catherine Lee.

En måned senere gjennomførte duoen drapet. Stillwell har sagt at det var han som kjørte mens Samia avfyrte skuddene som drepte eiendomsmegleren - alt på Le Rouxs bestilling fordi han mente hun hadde svindlet ham.

Le Roux forteller at mennene som jobbet for ham kunne tjene opp mot 100 000 kroner i måneden. I tillegg vanket det en bonus på over 200 000 kroner for det han kalte «bonusarbeid». Dette innebar drap eller andre former for vold.

Samia og Stillwell fikk ifølge CNN over 300 000 hver for drapet på Lee.

Leiemorder og narkotikasmugler

I 2014 ble de to amerikanske mennene arrestert, og onsdag denne uka ble de funnet skyldige i drap.

Straffeutmålingen er ventet å finne sted i september, og alle tre mennene risikerer livstid i fengsel.

I en uttalelse beskriver statsadvokat Geoffrey Berman saken som «noe man vanligvis ser i actionfilmer».

- Disse mennene gikk sammen om å drepe mennesker de ikke engang hadde møtt. I dag dømte en enstemmig jury dem for deres likegyldighet til andre menneskers liv.

Etter at Hunter fikk sin første dom i 2015 ble han av statsadvokat Preet Bharara beskrevet som «en leiemorder, en narkotikasmugler og en ringleder for trente drapsmenn».

Hollywood

En annen mann som var til stede i rettssalen, er et langt mer kjent fjes og navn for mange. Hollywood-produsenten Michael Mann.

Han er nemlig blant de som har latt seg fascinere av historien til Le Roux, og har allerede sikret seg rettighetene til ei bok om Le Roux ført i pennen av Elaine Shannon.

Noen utgivelsesdato eller tittel på boka er foreløpig ikke kjent, men det er tydelig at Mann har lest den.

- Boka til Shannon tok meg med til de faktiske stedene, og skildrer både holdninger og språk på en kraftfull måte. Den tegner et bilde av sinnet til Le Roux og den transnasjonale kriminalitetens mørke landskap, sier Mann til Deadline.

Mann er mest kjent for å ha stått bak filmene «Den siste mohikaner» med Daniel Day Lewis og «Heat» med Al Pacino, Robert De Niro og Val Kilmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media