Tre er døde av legionella-bakterien

To kvinner døde på sykehus i natt. I tillegg døde en mann av bakterien torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sykehuset i Østfold bekrefter at tre som allerede var smittet av legionella-smitten  nå er er døde.

To av dem døde natt til i dag etter å ha ligget en stund i respirator. Begge er kvinner og de er i 70- og 80-års alderen. Nå viser det seg også at en mann som døde torsdag var smittet av legionellabakterien.

- Vi hadde mistanke om at denne personen, en eldre mann, døde som følge av legionellasmitte. Prøver tatt av mannen før han døde, bekrefter dette, sier Gjetmund Ringstad, smittevernoverlege ved sykehuset Østfold til NRK.

I løpet av natten har tilstanden forverret seg for ytterligere tre pasienter. En av dem er lagt i respirator, to behandles på intensivavdelingen.

71 mennesker er innlagt på sykehuset i Østfold med diagnosen lungebetennelse. 21 av disse har testet positivt på legionellasmitte.

Sjekker døde mennesker
Nå skal også mennesker som har dødd de siste ukene i området Sarpsborg/Fredrikstad sjekkes for legionella-smitte. Sykdommen, som skyldes en bakterie som spres i vann, har inntil 30 prosents dødelighet. 

-  Det kan bli aktuelt å sjekke blodprøver av pasienter som har vært ved sykehuset de siste 14 dagene. Da også avdøde, for å sjekke om bakterien kan ha vært dødsårsaken, sier divisjonsdirektør ved sykehuset Østfold, Tone Kreppen Jørgensen til NRK Østfold.

Da et utbrudd av legionella rammet Stavanger i 2001 døde sju av tilsammen 28 pasienter. Siden 1980 er 17 personer døde av sykdommen Legionellose i Norge. 180 mennesker har blitt smittet de siste 25 årene.

Rapporter fra andre sykehus
Samtidig som Sykehuset i Østfold behandler lokale pasienter har Folkehelseinstituttet mottatt bekymringsmeldinger fra to andre sykehus i Norge.

MYE Å GJØRE: Ved legevakta i Fredrikstad har man kalt inn ekstrabemanning for å ta seg av alle pasientene som møter opp bekymret for om de er smittet av legionella-bakterien. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MYE Å GJØRE: Ved legevakta i Fredrikstad har man kalt inn ekstrabemanning for å ta seg av alle pasientene som møter opp bekymret for om de er smittet av legionella-bakterien. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Vi har mistanke om at ytterligere to personer er smittet av legionella. Disse personene har oppholdt seg i Fredrikstad/Sarpsborg-området den siste tiden, men bor andre steder i landet, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.no.

Han ber alle som har vært i smitteområdet de siste tre-fire ukene, og som har feber, hoste og smerter i brystet om å oppsøke lege umiddelbart.

- De kan være eksponert for smitten, sier Blystad, og viser til at lignende tilfeller dukket opp under utbruddet i Stavanger for fire år siden.

Sjekker titalls kjøletårn
Folkehelseinstituttets eget ressursteam, som etableres ved kriser slik som i Østfold, vil i løpet av dagen starte sitt arbeid med å lokalisere smittekilden i Østfold-regionen.

To personer er sendt fra Oslo til Fredrikstad for å intervju pasienter og forsøke å finne kontaktpunkter der disse har passert hverandre.

15-20 kjøletårn er nå stengt og skal undersøkes. Folkehelseinstituttet vil sende eksperter på prøvetaking av bakterier i kjøletårn til den rammede regionen når man har konkrete mistanker om mulig smittekilde.

<B>ARNESTED:</B> I dette kjøletårnet i Østfoldhallen kan legionellabakterien ha utviklet seg. Nå undersøkes stedet av ekspterter. Foto: John Terje Pedersen