Tre falske nødmeldinger ringt inn i sommer

Hovedredningssentralen tror samme mann står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire meldt savnet ved Munkholmen

Hovedredningssentralen Sør-Norge mener en og samme mann står bak tre falske nødmeldinger i sommer. Alle anropene har utløst leteaksjoner.

Politiet og redningsetatenes mareritt er at de står overfor en ny Sven Høgda eller en Richard Ringheim. Førstnevnte telefonterroriserte på 1980- og 1990-tallet så vel privatpersoner som offentlige etater med falske oppringninger.

Ringheim har på sin side bløffet både statsledere, politiet, båtselgere og Hovedredningssentralen med dramatiske og fantasifulle løgnhistorier.

– Vi har digitale stemmeopptak av mannen som vi mener står bak tre falske nødmeldinger, sier vakthavende redningsleder Terje Langås ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fylliker og barn

HRS opplever sjelden at en og samme person gang på gang dikter opp nødstilfelle som utløser fåfengte redningsaksjoner.

– De fleste gangene vi får falskmeldinger er det snakk om fulle folk eller barn. Infame personer som gjør dette bevisst, som blant andre Sven Høgda, er det heldigvis få av, sier Langås.

Foreløpig vet bare HRS at den ukjente falskmelderen er en mann, og at han snakker trønderdialekt. Trolig sto han bak et falskt nødanrop 18. juni i år. Mandag slo han etter all sannsynlighet til to ganger. Begge utløste ressurskrevende utrykninger med blant annet helikoptre.

Må registreres

Alle falskmeldingene mannen har foretatt er utført ved hjelp av en såkalt VHF-radio. Ifølge Langås må man ha både sertifikat og konsesjon for å bruke og å eie dette radioutstyret.

– Det kreves at man har et fartøy. Vi vet imidlertid at det finnes svært mange VHF-radioer i Norge, sier han.

Sør-Trøndelag politidistrikt vil nå iverksette etterforskning av de falske nødmeldingene.

(ANB)