Tre familier i sorg

SAUDA (Dagbladet): Tre kamerater valgte å overnatte i huset hvor en av dem hadde nachspiel. Den fjerde gikk hjem, og overlevde dermed dødsbrannen i Sauda natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOT PÅ RUTENE: En nabo skjønte at noe var galt da han så sot på rutene. Inne i huset lå tre døde menn, sannsynligvis kullosforgiftet.

Slik kan den oppsummeres, branntragedien som rystet et helt lokalsamfunn i Nord-Rogaland.

I går gikk en nabo forbi huset og så sot på rutene. Der inne lå en livløs kropp.

Den grusomme virkeligheten åpenbarte seg da brannfolkene fant tre døde menn inne i huset, sannsynligvis kullosforgiftet. Alle tre var saudabuer og gamle venner.

Kvelden før hadde kameratene - som var i alderen 34 til 42 år - vært på byen. Den fjerde, som etter nachspielet bestemte seg for å overnatte i sin egen bolig like ved, unnslapp ulmebrannen som startet seinere på natta.

Ombestemte seg

Lensmannen i Sauda har vært i kontakt med mannen, og sier at han hadde det vondt i går.

- Både politiet og presten har gitt ham tilbud om hjelp hvis han trenger det. Det har vært en fryktelig opplevelse for ham, sier lensmann Bjørn Harding Karlsen.

De to gjenværende gjestene skulle egentlig også dra hjem for natta, og bestilte drosje. Men da bilen kom, ombestemte de seg og ble værende. Nå er de døde.

Familier

Alle de tre omkomne etterlater seg familier.

Etter det Dagbladet kjenner til, hadde to av dem barn. En av mennene var far til en baby.

Et godt stykke ut på dagen i går satt det fremdeles etterlatte og lurte på hvorfor mennene deres ikke var kommet hjem ennå.

Den tragiske brannen har rystet hele lokalsamfunnet, som teller drøyt 5000 mennesker. I et så lite samfunn kjenner så godt som alle hverandre, og det var tydelig i Sauda i går.

Avlyst

Mange innstilte planlagte festligheter for lørdagskvelden i går. Blant annet ble julebordet i hjørnesteinsbedriften Sauda Smelteverk avlyst. Kirken holdt åpent for at de som hadde behov for det, skulle ha et sted å gå for å møte andre å snakke med.

Politiet har så langt vært sparsomme med å gi opplysninger om brannen. Lensmann Bjørn Harding Karlsen sier at navnene på de omkomne vil bli offentliggjort tidligst mandag, fordi man trenger tid til å underrette de pårørende.

Opplysninger om dødsårsak og hva som førte til røykutviklingen holdes også tilbake.

I dag sendes de omkomne til Gades Institutt for obduksjon.