UTBYTTET BORTE: Tre menn er dømt i tingretten og en sitter varetektsfengslet i Albania, men diamanter og gull til en verdi av 38 millioner kroner er fortsatt borte etter Gullborgen-kuppet.
Foto: Politiet
UTBYTTET BORTE: Tre menn er dømt i tingretten og en sitter varetektsfengslet i Albania, men diamanter og gull til en verdi av 38 millioner kroner er fortsatt borte etter Gullborgen-kuppet. Foto: PolitietVis mer

Tre fikk mafiadommer for Gullborgen-kuppet

Slik tømte de Gullborgen for gull og diamanter til 38 millioner kroner, mener Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre menn på 27, 32 og 41 år er dømt til fem og et halvt og fire og et halvt års fengsel for Gullborgen-kuppet 13. februar i fjor.

Oslo tingrett mener mennene sto bak gull- og diamant-tyveriet til en verdi av 38 millioner kroner. To menn ble frifunnet for tyveriet. Oslo tingrett var i tvil, men dømte de tre mennene etter den såkalte mafiaparagrafen - straffelovens §60a om organisert kriminalitet.

Den antatte hovedmannen sitter varetektsfengslet i Albania, mens en sjuende mann fortsatt er på rømmen, melder NTB.

Slik gikk de fram Dommen fra Oslo tingrett beskriver i detalj hvordan tyvene tok seg inn i Gullborgen-hvelvet om natta mellom 13. og 14. februar i fjor:

Tyvene tok seg inn i Gullborgen i Storgaten i Oslo gjennom en dør i bygningen som ikke leder til selve butikken. De tok seg gjennom en korridor til en trapp som går ned til kjelleren. Videre tok de seg gjennom en dør som ble åpnet ved at låsesylinderen ble slått ut. De tok seg deretter ned trappa til et vaskerom. Der laget de et hull i en dør, de boret også et hull i murveggen. Dette avga mye støv, skriver tingretten.

Røykvarsleren oppfattet støvet og ga beskjed til alarmsentralen som et forvarsel, men den type alarm utløser ikke utrykning, heter det i dommen.

Malingflak fra veggrester funnet på stedet, ble senere funnet i en bag og i en bil som ble brukt av den 27 år gamle domfelte, ifølge Oslo tingrett.

Gjennom hullet kom tyvene til to jernslåer på innsiden av en annen dør. Disse ble trukket til side, så de kom seg gjennom døra. Gjennom den døra var de inne i kjellerlokalene til Gullborgen, mener retten.

Fjernet kamera I lagerrommer ble det bortatt gull og diamanter, før tyvene tok seg opp til etasjen der hvelvet lå. Tyvene boret hull i veggen til hvelvet. En av tyvene krøp gjennom hullet og inn. Der ble det funnet en nøkkel til hvelvet, slik at hvelvdøren ble åpnet. Der tok de gull og diamanter. Det ble også funnet en nøkkel til en safe som ble åpnet. Der fant tyvene cirka 150 000 kroner i kontanter.

Det var kamera i hvelvet, men tyvene tok med seg kameraets lagringsenhet.

Det ble ikke funnet fingeravtrykk fra noen i Gullborgens lokaler eller i noen andre rom. Skoavtrykk stemmer ikke overens med sko beslaglagt hos noen av de tiltalte, skriver Oslo tingrett.

Heller ingen DNA-spor, men et DNA-spor for mannen som regnes som hovedmannen. Han er for tida varetektsfengsla i Albania. Mannen vitnet i retten via videolink og forklarte at han og ei jente hadde møtt hverandre utenfor Gullborgen, og at de hadde gått ned i vaskekjelleren.

- Retten finner hans forklaring på hvordan DNA hadde havner i kjelleren svært lite troverdig, skriver Oslo tingrett.

Branninnspeksjon Forut for millionkuppet ble Gullborgens innehaver oppsøkt av to personer som utga seg for å være branninspektører. De ble sluppet inn og Oslo tingrett mener det var en del av tyveriplanleggingen.

Utbyttet fra kuppet er ikke kommet til rette, men Oslo tingrett er overbevist om at det har vært innom en leilighet i Oslo som flere av de involverte har benyttet.

Den 27 år gamle albaneren, ble også dømt for innbruddsforsøk i hvelvet til KA Rasmussen på Hamar 1. november 2009. Han ble felt av DNA-profil på en Imsdal-flaske og en vinkelsliper, skriver Hamar Arbeiderblad.

De to personene som ble frifunnet for Gullborgen-ranet, ble dømt til henholdsvis ett og to års fengsel for andre forhold.

To av de dømte er allerede varig utvist fra Norge. For 27-åringen kan domfellelsen få betydning for hans opphold i Norge, skriver tingretten.

TO FRIFUNNET: To av de tiltalte ble frifunnet, men dømt for andre forhold. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TO FRIFUNNET: To av de tiltalte ble frifunnet, men dømt for andre forhold. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer