Carl I. Hagen kraftig provosert

Tre Frp-stemmer hindret full krise - «allment raseri» mot KrF

Midt i budsjettinnspurten stemte KrF med Ap, SV og Sp i stortingssalen og nullet ut Frp's taxfree-seier fra 2014. Det satte sinnene i kok og enigheten i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det var et allment raseri! De sier de vil være samarbeidspartner i framtida, og så gjør de noe sånt, sa en opprørt partiveteran Carl I. Hagen til Dagbladet da Fremskrittspartiets gruppemøte var over en drøy time på overtid tirsdag kveld.

<strong>RASERI:</strong> Carl I. Hagen var ikke alene om å være rasende på KrF under Frps gruppemøte. Foto: Christian Roth Christensen
RASERI: Carl I. Hagen var ikke alene om å være rasende på KrF under Frps gruppemøte. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Hagen var slett ikke alene om å være rasende på KrF, som om kort tid kan komme til å tre inn i regjeringen. Dagbladets kilder opplyser at budsjettavtalen - som i vanlige tilfeller pleier å godkjennes med overveldende flertall - bare ble vedtatt med tre stemmers overvekt. Stemmetallet var 12-9 på det opphetede gruppemøtet.

Advarer KrF

Det var ment å være et gledens øyeblikk da Høyre, Frp, Venstre og KrF klokka 21 tirsdag kveld skulle presentere den sjette enigheten om et statsbudsjett på like mange år.

<strong>OVERTID:</strong> Først en drøy time på overtid - etter interne utblåsninger i Frp - kunne pressekonferansen starte. Her er Høyres Henrik Asheim, KrFs Kjell Ingolf Ropstad, Venstres Abid Raja og Frps Helge A. Njåstad omsider i gang. Foto: Christian Roth Christensen
OVERTID: Først en drøy time på overtid - etter interne utblåsninger i Frp - kunne pressekonferansen starte. Her er Høyres Henrik Asheim, KrFs Kjell Ingolf Ropstad, Venstres Abid Raja og Frps Helge A. Njåstad omsider i gang. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Men tiden gikk og klokka nærmet seg 22. Av de fire samarbeidspartiene som om kort tid kan utgjøre en flertallsregjering, var bare tre representert med rådgivere og stortingsrepresentanter i vandrehallen på Stortinget. Først etter nye lange minutter kom Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad ruslende ned trappa fra partiets møterom i fjerde etasje.

Under pressekonferansen i vandrehallen, som ellers pleier å være en gemyttlig affære, hadde Njåstad følgende budskap til KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og resten av partiet hans:

- Vi kan ikke fortsette å samarbeide sånn!

Taxfreekutt

Den sure stemningen skyldes først og fremst noe som skjedde i stortingssalen noen timer i forveien. Parallelt med at budsjettforhandlingene var i innspurten, valgte nemlig KrF å stemme for et forslag om å reversere Frp's store taxfree-seier fra 2014.

Det var i forbindelse med et representantforslag fra KrF om «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk» at vedtaket kom.

KrF foreslo opprinnelig å be regjeringen «vurdere en reversering» av endringen som innebar at kundene kan kjøpe opptil seks flasker vin dersom de ikke benytter seg av tobakkskvoten.

Men så kom Ap med forslaget om å reversere hele ordningen. Opprinnelig skulle dette skje fra 2019, men da datoen i stedet ble satt til 1. januar 2020, valgte KrF å stemme for.

- Vi er ikke i regjering ennå, og da kjører vi KrF-politikk. Det skulle bare mangle, sier KrFs nestleder Olaug Bollestad til NRK i etterkant.

- Kan ikke holde på sånn

Under pressekonferansen i vandrehallen tirsdag kveld forsvarte Kjell Ingolf Ropstad stemmegivningen ved å vise til at KrF i sin tid tok dissens mot taxfree-endringen.

Men forklaringen hjelper lite på humøret i Frp.

<strong>IKKE SÅNN:</strong> -Vi kan ikke fortsette sånn, sier Frps Helge André Njåstad. Foto: Christian Roth Christensen
IKKE SÅNN: -Vi kan ikke fortsette sånn, sier Frps Helge André Njåstad. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Vi sitter på et rom og forhandler med KrF om statsbudsjettet, samtidig som KrF går til Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet for å danne flertall i en sak mot noe vi har fått igjennom - sånn kan vi ikke holde på, sier Njåstad til Dagbladet.

- Skal vi samarbeide, så kan vi ikke påføre hverandre nederlag akkurat samtidig som vi skal inngå enighet, fortsetter han.

- Gleder du deg til å samarbeide med KrF i regjering?

- Jeg gleder meg til å gjennomføre Frp-politikk hver eneste dag. Det er det handler om for oss. Får vi til det, så gjør vi det. Men vi samarbeider ikke med KrF for å bli påført nederlag og gjennomføre KrF-politikk.

Flere på tygga

Den store misnøyen med budsjettavtalen i Frp's stortingsgruppe tirsdag skyldes ikke utelukkende KrFs taxfree-finte. At 350-kronersgrensa for momsfri netthandel fjernes er en annen nulling av en tidligere Frp-seier.

- Det irriterer oss at de går etter våre saker hver gang, sier en kilde i Frp's stortingsgruppe til Dagbladet.

At kuttet i støtten til Human Rights Service heller ikke tilbakeføres i statsbudsjettet for neste år, men i stedet skal komme under nysalderingen av årets budsjett - provoserer også i Frp. Det samme gjør økningen i trinnskatten.

- Knaller til

I tillegg til misnøyen med enkeltelementer i budsjettavtalen og endringene i taxfreekvoten er det mange i Frp som reagerer på KrFs omtale av partiet deres. På spørsmål om han deler Hagens beskrivelse av et allment raseri på gruppemøtet, svarer Helge André Njåstad slik:

- Jeg refererer ikke til interne møter. Men det er vel ingen overraskelse at det vi har vært vitne til i høst, gjør noe med oss. KrF har minutt for minutt snakket negativt om vårt menneskesyn i ulike fylkesårsmøter. Vi har benket oss foran fjernsynet og hørt en masse om Fremskrittspartiet som ikke stemmer.

- Vi er tydelige overfor KrF: Man kan ikke omtale et parti man skal samarbeide med på den måten, fortsetter han.

Sonderinger

Njåstad mener Frp's fremste seier i budsjettet for neste år er fraværet av en såkalt salderingsavgift - altså en avgift som skal finansiere nye satsinger.

Budsjettkameratene har fått mye refs tidligere for slike avgifter, som poseavgiften, flypassasjeravgiften og fjorårets økning på 83 prosent i sukkeravgiften.

Vis mer Vis mer

KrFs Kjell Ingolf Ropstad som for alvor snart skal sette i gang med regjeringssonderinger på vegne av partiet sitt, trekker fram økt barnetrygd, engangsstønad og minstepensjon som viktige seirer. Også når det gjelder reverseringen av regelendringene som åpnet for utflagging av 700 Color Line-ansatte har KrF fått gjennomslag - i likhet med Frp.

De sterke advarslene fra Frp har han følgende å si om:

- Vi mener at utvidelsen fra fire til seks flasker vin var for mye. Derfor stemte vi imot dette i 2014 og i tråd med egen politikk i dag. Men det er viktig at vi snakker godt sammen, og jeg skjønner at det som skjedde i dag var krevende for Fremskrittspartiet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer