Angrepet på Kongressen:

Tre «fryktinngytende» planer avdekket

Politiet har avdekket og deretter orientert politikere i Kongressen om tre «fryktinngytende» plott for å styrte USAs føderale myndigheter før innsettelsen av påtroppende president Joe Biden.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rystet verden ble i forrige uke vitne til at ekstremistiske tilhengere av USAs nåværende president Donald Trump stormet og angrep kanskje verdens mest ikoniske lovgivende forsamling.

Politikere i Kongressen på Capitol Hill i Washington D.C. fryktet for sine liv da de fikk beskjed om å barrikadere seg sammen for å unnslippe den rasende mobben, som krevde å få omgjort resultatet av presidentvalget.

Nå frykter politimyndigheter i USA en reprise av de voldelige og kaotiske scenene i landets hovedstad, etter å ha avdekket det Huffington Post beskriver som tre «fryktinngytende» plott for å styrte USAs føderale myndigheter før innsettelsen av påtroppende president Joe Biden.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

Tre plott

Politikere i Kongressen skal ha blitt orientert om politiets funn mandag kveld, og har beskrevet dem overfor den amerikanske nettavisa.

Fordi politimyndighetene i USA ikke ønsker å offentliggjøre funnene, av frykt for at flere kan slutte seg til planene, har Huffington Post valgt å være varsom i hvor detaljert de beskriver plottene som er blitt avdekket.

De skriver at planene springer ut av tre demonstrasjoner:

Den første demonstrasjonen blir beskrevet som den «største væpnede demonstrasjonen» planlagt på amerikansk jord.

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 7. januar 2020. Video: Twitter. Foto: Saul Loeb /AFP / NTB Vis mer

Den andre demonstrasjonen er til minne om Ashli Babbitt, Trump-tilhengeren som ble skutt og seinere døde av skadene etter å ha stormet Kongressen.

Plottet som springer ut av den tredje demonstrasjonen, er den som har skapt mest uro blant Kongresspolitikerne som er blitt orientert. Politiet skal nemlig ha avdekket en plan som tar sikte på å omringe Kongressen og Høyesterett for å forhindre Demokrater fra å ta seg inn, kanskje også likvidere dem, og på den måten sørge for at Republikanerne får tatt over makta.

- Det var ganske overveldende, sier et ikke-navngitt medlem av Kongressen til Huffington Post om politiets orientering.

FØLGER TRUMP: Gjennom sosiale medier greide Trump å få hundrevis av patrioter til å storme kongressen i Washington D.C., forklarer USA-ekspert Anders Romarheim. Vis mer

Konsekvenser for sikkerheten

Etter onsdagens kaotiske kveld og natt i Washington D.C., har en rekke toppolitikere i Kongressen - fra både Republikanerne og Demokratene - tatt et kraftig oppgjør med sikkerheten rundt Capitol Hill.

Sjefen for Kongressens egne politistyrke har gått av, etter at hans avgang ble krevd av begge partier, og det er innført lokal og føderal unntakstilstand i Washington D.C.

Før de kommende demonstrasjonene har føderale og lokale politimyndigheter varslet et langt større nærvær. Det er også blitt besluttet å sende 15 000 soldater fra Nasjonalgarden til Washington D.C., for å eventuelt bistå politiet ved behov.

Lokalt folkevalgte politikere i og rundt Washington D.C. ber også sine innbyggere om å holde seg unna Bidens innsettelsesseremoni. Dels som følger av forriges ukes hendelser, men også den pågående coronapandemien, som igjen har skutt fart i USA etter jul- og nyttårsfeiringer.

USA: Donald Trump og Mike Pence skal ha pratet sammen for første gang siden stormingen av Kongressen. Vis mer

Aksjoner over hele landet

Det er ikke bare i Washington D.C. det er planlagt væpnede demonstrasjoner den kommende tida.

USAs føderale etterforskningsbyrå, FBI, sendte tidligere i uka ut et notat til politi over hele USA. I notatet advarer FBI om at væpnede demonstrasjoner blir planlagt i hovedstedene til USAs 50 delstater.

En gruppe som har tatt til orde for at de vil delta i disse demonstrasjonene, har også oppfordret andre demonstranter til å storme lokale, statlige og føderale myndigheter administrative bygg og tinghus i forkant av 20. januar - dagen da Biden blir innsatt som president.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer