- IKKE OVERRASKET: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, er klar over at det også finnes motstand mot konsekvensutredning i partiet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- IKKE OVERRASKET: Nestleder i Ap, Helga Pedersen, er klar over at det også finnes motstand mot konsekvensutredning i partiet. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Tre fylkeslag sier nei til Lofoten-boring

Oljemotstand i seks fylkeslag i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets programkomité vedtok i vinter mot én stemme å gå inn for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Men vedtak i tre fylkeslag denne helga, viser at finnes betydelig oljemotstand i partiet. Partikontoret opplyser til Dagbladet at Akershus Arbeiderparti, Aust-Agder Arbeiderparti og Møre og Romsdal Arbeiderparti har vedtatt å si nei til konsekvensutredning nå.

— Vi er kjempefornøyd, det er en kjempeseier for AUF. Helt siden jeg meldte meg inn i partiet har jeg kjempa for dette. Vi har aldri fått det til, derfor er det veldig stort for oss når det nå skjer, sier AUF-leder Astrid Eide Hoem til NRK Møre og Romsdal.

Fra før har Sør-Trøndelag, Oslo og Oppland lignende vedtak.

Flere fylkeslag har vedtak for. Hordaland Arbeiderparti sa ja denne helga.

- Ikke overrasket
Helga Pedersen sier at hun ikke er overrasket over nei-vedtakene.

- Jeg registrerer at fylkene har ulike vedtak. Det er som forventet. Nå skal vi ha en god debatt i fylkeslagene før vi tar avgjørelsen på landsmøtet, sier hun.

Helga Pedersen sier at hun selv ikke har konkludert i spørsmålet om Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes for oljeboring, etter at konsekvensutredning er gjort.

- Men i sørøstlige Barentshavet, det tidligere omstridte området, der er jeg overbevist, sier hun.

- Kraftig signal
Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg er gledesstrålende.

- Dette er en av de beste nyhetene å få på en søndag. Nå må resten av Arbeiderpartiet gjøre som disse fylkeslagene. De må lytte til kunnskapen og lytte til ungdommen. Det er Eskil Pedersen som sitter med det riktige svaret i dette spørsmålet, ikke Helga Pedersen. Det er på tide Jens Stoltenberg faktisk stoler på ungdommen og sier nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun.

- Glad for støtte
SV-toppene Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell er glade for støtten.

- Det er åpenbart at argumentene våre har nådd lengre enn vi trodde. Dette blir et verdivalg. SV vekter fisk sterkere enn olje, sier Solhjell.

- Vi er glade for at vårt syn har brei støtte. Dessverre blir dette en stor sak i valgkampen likevel. Høyre og Frp er for, sier Lysbakken.